codzienność

niedziela, 16 marca 2025

sernik dubajski


Pyszny sernik dubajski upieczony w kąpieli wodnej na spodzie z ciasta kadayifi, z kremową masą z serków homogenizowanych, wykończony dubajskim nadzieniem oraz czekoladą. Sernik inspirowany słynną czekoladą dubajską, upieczony na podstawie zmodyfikowanego przepisu Betül Tunç.

150 g ciasta kadayif
40 g masła
60 g masła
40 g pistacji
szczypta soli

Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekane ciasto kadayifi z cukrem, aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiące. Do ciasta dodać posiekane pistacje, sól i całość dobrze wymieszać. Tortownicę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Masę starannie ugnieść na dnie torownicy, której dno i boki zostało wyłożone papierem do pieczenia.

900 g serka homogenizowanego
150 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
3 jajka
szczypta soli
1 budyń waniliowy

W misce utrzeć jajka z cukrami i solą na puszystą masę, dodać serek i ubić masę. Następnie dodać budyń i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na ciasto w tortownicy, wygładzić. Tortownicę umieścić w większej brytfannie, do której wlać tyle wody, aby tortownica była zanurzona na wysokość około 2 centymetrów. Sernik piec w temperaturze 180º C przez 60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce przez całą noc.

150 g ciasta kadayif
60 g masła
360 g pasty pistacjowej
120 g białej czekolady
40 g pistacji
szczypta soli

Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekane ciasto kadayifi, aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiące. Do ciasta dodać roztopioną czekoladę, posiekane pistacje, sól oraz pastę pistacjową i całość dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na wierzchu sernika.

100 g gorzkiej czekolady

W misce umieszczonej na garnku z gotująca się wodą rozpuścić czekoladę. Czekoladą udekorować wierzch sernika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect