Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
Wychowałem się na cieście drożdżowym i do dzisiaj mam do niego ogromną słabość.
Piekę je w domu, pieczemy je w restauracji na nasz staff meal przed wieczornym serwisem.
Takie ciasto musi być wilgotne, pachnące masłem, z dużą ilością kruszonki.
Znowu, to klasyka - ale właśnie ona smakuje najlepiej.
Przemysław Klima
Fun dining
prosto i genialnie
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru
5 g soli w płatkach Maldon
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki przesyp do miski i dokładnie wymieszaj, aż powstaną wyraźne okruszki. Odstaw do lodówki do momentu użycia.
550 g mąki pszennej
500 g jagód
220 g mleka
100 g masła
35 g mleka w proszku
25 g drożdży
25 g cukru
10 g soli kłodawskiej niejodowanej
2 jajka
Mąkę i cukier przesyp do dzierży miksera planetarnego z końcówką do wyrabiania ciasta. Masło pokrój w kostkę, posyp solą i odstaw do zmięknięcia w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzej do 30° C, dodaj do niego pokruszone drożdże, delikatnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Włącz mikser planetarny i ustaw na wolne obroty. Do mąki dodawaj partiami jajka oraz mleko z drożdżami, cały czas mieszając składniki. Gdy składniki się połączą i utworzą jednolitą masę, zwiększ obroty i partiami dodawaj masło. Ciasto wyrabiaj, aż będzie jednolite, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek dzieży. Wyrobione ciasto przełóż do pojemnika wysmarowanego masłem lub olejem, przykryj bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto umieść na blacie, przegnieć i przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Odstaw na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto ponownie podwoi swoją objętość, posyp kruszonką i jagodami, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° C. Piecz około 45 minut, aż ciasto się zarumieni. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe, na przykład z odrobiną kwaśnej śmietany albo prosto z blachy, jedzone rękami.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto. Jest niesamowite - smaczne, barwne i delikatne..
OdpowiedzUsuńMoja Strona: https://aptekapotencja.com/sklep/leki-na-potencje/kamagra