Chrustowe różyczki, to doskonały przysmak na karnawał i Walentynki.
330 g mąki pszennej tortowej
4 żółtka
20 ml likieru waniliowego
20 g cukru z wanilią
100 g kwaśniej śmietany
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
4 żółtka
20 ml likieru waniliowego
20 g cukru z wanilią
100 g kwaśniej śmietany
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
W misce wymieszać mąkę, sól oraz cukier, dodać żółtka, śmietanę, likier i zagnieć ciasto. Ciasto wyrabiać, wybijając je mocno wałkiem. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką i wykrawać szklanką kółka. Układać po 4 kółka, nakładając do połowy jedno kółko na drugie, następnie zwinąć luźno w rulon, zaczynając od kółka leżącego na górze. Rulon przeciąć na pół. Dół różyczki ścisnąć mocno i zrobić małą łodygę, płatki delikatnie rozchylić. W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Różyczki smażyć partiami na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.
Bardzo ciekawy kształt chrustu. No i pyszne.
OdpowiedzUsuń