Auszogne, to niemieckie pączki o charakterystycznym kształcie. Mają gruby, złocisty brzeg i cienkie, jasne wnętrze. Formę tą uzyskuje się w prosty sposób. Kulę ciasta rozciąga się w rękach w ten sposób, aby ciasto w środku było bardzo cienkie, natomiast brzeg pozostał grubszy. Podczas smażenia cienka warstwa ciasta podnosi się do góry, dzięki czemu, z jednej strony, nie jest smażona w tłuszczu i pozostaje jasna. Nazwa pochodzi od dawnego sposobu formowania, prawdopodobnie, dawniej kobiety piekące te pączki rozciągały placki na kolanie. Auszogne, idealne na polski karnawał zostały przygotowane na podstawie tego przepisu.
250ml mleka
500 g mąki pszennej
9 g suchych drożdży
20 g cukru
50 g masła
1 jajko
szczypta soli
500 g mąki pszennej
9 g suchych drożdży
20 g cukru
50 g masła
1 jajko
szczypta soli
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wymieszać. Dodać cukier i podgrzane mleko, kolejno dodać jajko, miękkie masło i sól, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
25 g masła
olej do smażenia
cukier puder
olej do smażenia
cukier puder
Na posypanym mąką blacie podzielić ciasto na 12 części. Z każdej części uformować kulkę. Kulki układać na papierze do pieczenia dostosowanym do ich wielkości. Kulki posmarować roztopionym i ostudzonym masłem. Kulki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie kulki rozciągać tak, aby powstał grubszy brzeg, a w środku ciasto było bardzo cienkie. Tak uformowane placki smażyć na rozgrzanym oleju z każdej ze stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia, podawać posypane cukrem pudrem.
Świetne. Są też bardzo popularne w Austrii na narciarskich szlakach.
OdpowiedzUsuń