codzienność

środa, 5 kwietnia 2023

szafranowe jajka z wędzonym pstrągiem


Nadziewane jajka, to szybka i prosta przystawka na każdą okazję i nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Jajka z tego przepisu marynowane są w zalewie z szafranem, octem i przyprawami, dzięki temu uzyskuje się piękny kolor i ciekawy smak. Szafranowe jajka z wędzonym pstrągiem, doprawione czosnkiem niedźwiedzim, to idealny pomysł na śniadanie, są rewelacyjne i doskonale smakują.

6 jajek
250 ml wody
10 g szafranu
30 ml octu
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskie
10 kulek pieprzu ziarnistego
cukier
sól


Jajka ugotować na twardo, obrać. W garnuszku zagotować składniki marynaty, doprawić do smaku solą oraz cukrem, ostudzić. Do miski wlać marynatę, włożyć jajka, przykryć miskę. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Tak przygotowane jajka można trzymać w marynacie do 3 dni. Jajka wyjąć z marynaty, osuszyć.

50 g pstrąga wędzonego na zimno
1/4 pęczku czosnku niedźwiedziego
50 g majonezu
sól
pieprz

Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka, majonez i czosnek zmiksować na gładką pastę, doprawić solą oraz pieprzem. Masą napełnić białka, na wierzchu położyć kawałek pstrąga. Nafaszerowane jajka podawać dowolnie.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect