Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna babka nasycona aromatem kumkwatów z wanilią, jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Babka na białkach z kandyzowanymi kumkwatami, jest lekka i puszysta jak chmurka. Do upieczenia babki można użyć zalegające w zamrażalniku białka, które zostały po okresie wielkanocnych wypieków.
12 białek
120 g cukru pudru
200 g mąka pszennej tortowej
150 g dżemu z kumkwatów z wanilią
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
120 g cukru pudru
200 g mąka pszennej tortowej
150 g dżemu z kumkwatów z wanilią
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Do masy dodać rozpuszczone, ostudzone masło i zmiksować. Dodać kandyzowane kumkwaty i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Masę przełożyć formy keksowej wysmarowanej masłem i wyspanej mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
sok z 1/4 pomarańczy
120 g cukru pudru
Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy i polukrować ciasto.
Uwielbiam kumkwaty, a białek mam zawsze multum bo sama robię jedzenie moim kociakom , tylko czy teraz gdzieś te kumkwaty dostępne będą , bo one jakoś tak bardziej mi się z grudniem lutym kojarzą
OdpowiedzUsuńAluś, jak miło Cię gościć :) ja kupiłam kumkwaty jeszcze w zeszłym tygodniu na znanym portalu zakupowym, przyszły bardzo ładne, jestem od nich uzależniona. Buźka!
UsuńTo zrobiłam z domowym dżemem pomarańczowym, pycha, a za kumkwatami się obejrzę na tym portalu
UsuńBabka smakuje pewnie jak nie wiem co! Białka mam, tylko kumkwaty zdaje się już zniknęły.
OdpowiedzUsuń