codzienność

niedziela, 1 stycznia 2023

torcik makowo - żurawinowy


Radosnego i szczęśliwego Nowego Roku,
z marzeniami o które warto walczyć,
z radościami którymi warto się dzielić,
z przyjaciółmi z którymi warto być i
z nadzieją bez której nie da się żyć!
 
Szczęśliwego Nowego Roku!

życzy

Kamila


Torcik makowo - żurawinowy, to świąteczna wersja żurawinowej chmurki. W torciku zostało połączone ciasto makowe na bazie białego maku, z bezą, kremem i żurawinami, a wszystko to aromatyzowane likierem migdałowym.

120 ml mleka
45 g białego maku
1 jajko
60 g cukru
60 ml oleju
110 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do garnuszka do gorącego mleka wsypać mielony mak, wymieszać, odstawić do ostudzenia. W misce roztrzepać jajko z cukrem i olejem, dodać wystudzone mleko z makiem i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie, tylko do połączenia się składników. Masę wyłożyć do tortownicy, której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, i piec ciasto około 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

50 ml likieru migdałowego
30 ml wody

W garnuszku wymieszać składniki nasączenia. Ciasto makowe ułożyć w tortownicy, ponakłuwać patyczkiem i nasączyć.

3 galaretki żurawinowe
600 ml wody
150 g żurawin

Galaretki rozpuści w podanej ilości wrzącej wody, dodać żurawiny, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto makowe, wyłożone w formie, odstawić do całkowitego stężenia.

2 białka
100 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
30 g płatków migdałowych

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodać do masy przesianą mąkę ziemniaczaną i ubić. Na papierze do pieczenia o narysowanym okręgu wielkości ciasta makowego równomiernie wyłożyć bezę, na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140º C, piec bezę przez około 45 minut, aż beza będzie chrupka, wypieczona i lekko popękana. Bezę dobrze wystudzić.

250 ml śmietany do ubijania
500 g mascarpone
10 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
cukier puder

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody, odstawić do lekkiego ostudzenia. W misce ubić śmietanę, mascarpone z cukrami i ekstraktem na gęstą masę. Na samym końcu wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Krem wyłożyć równomiernie na galaretce, na krem wyłożyć bezę. Ciasto schłodzić przed podaniem, podawać posypane cukrem pudrem.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect