codzienność

piątek, 13 stycznia 2023

pantofelki świętego Hilarego


Pantofelki świętego Hilarego, to ciasteczka upieczone według przepisu z książki "Kuchnia świętych i papieży". Według legendy święty Hilary biskup, szedł kiedyś po śniegu w podartych butach. Spotkał wtedy szewca, który podarował mu parę nowych butów. Następnego dnia dobry szewca znalazł na półce w swojej pracowni parę złotych butów. Święty Hilary został patronem Parmy, a ciastka w formie pantofelka zostały nazwane jego imieniem, 13 stycznia obchodzi się jego wspomnienie. 
 

500 g mąki pszennej
250 g cukru
150 g masła
4 jaja
2 łyżki cukru z wanilią
1 cytryna

Wysypać mąkę na stolnicę, w dołek wylać 2 całe jaja i 2 żółtka, zagnieść ciasto, dodając miękkie posiekane masło, cukier, startą skórkę cytryny i cukier waniliowy. Zagniatać aż do uzyskania gładkiego ciasta i rozwałkować na grubość 5 milimetrów. Nożem pokroić ciasto w taki sposób, aby można mu było nadać charakterystyczny kształt pantofelków świętego Hilarego. Blachę posmarować masłem, ułożyć ciasteczka i piec w piekarniku w temperaturze 180° C, przez około 15 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Ciasta studzić na kratce, ozdabiać dowolnie.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect