codzienność

poniedziałek, 16 stycznia 2023

bułeczki na zakwasie i tangzhong z masłem czosnkowo - ziołowym

W nowym roku styczniowa piekarnia Amber piecze bułeczki na zakwasie i tangzhong z masłem czosnkowo - ziołowym, według przepisu z bloga Bread by Elise. Bułeczki z tego przepisu są mięciutkie, a masło czosnkowo - ziołowe sprawia, że dobrze smakują i pięknie pachną. Bułki w składzie mają zakwas pszenny i tangzhong. Tangzhong, to pasta z mąki gotowanej do temperatury 65° C na wodzie lub mleku, która sprawia, że poprawia się struktura pieczywa i wydłuża okres czerstwienia.

40 g zakwasu pszennego
40 g mąki pszennej
40 g wody

W misce wymieszać składniki levain, miskę przykryć i umieść ją w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 4 godziny lub do czasu, aż zaczyn podwoi swoją objętość.

100 g mleka
20 g mąki pszennej

 Aby przygotować tangzhong, należy do garnuszka wlać mleko i dodać mąkę, a następnie podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszając trzepaczką, aż mieszanina zgęstnieje i osiągnie temperaturę 65° C. Przenieś tangzhong do czystej miski, przykryć folią spożywczą i ostudzić do temperatury pokojowej. 

cały zakwas
cały tangzhong
320 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
120 g mleka
1 jajko
7 g soli
50 g masła

Do misy miksera dodać wszystkie składniki z wyjątkiem soli i masła, wymieszać całość tylko do połączenia składników. Przykryć misę i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Następnie dodać sól i wyrabiać ciasto na średnich obrotach przez 10 minut. Następnie powoli kawałek po kawałku dodawać miękkie masło. Po dodaniu całego masła zeskrobać hak i boki miski, kontynuować wyrabianie ciasta ze średnią prędkością przez około 25 minut. Po tym czasie umieścić ciasto w lekko naoliwionej misce, przykryć i zostawić do wyrastania w temperaturze pokojowej przez godzinę. Złożyć raz ciasto, przykryć je i zostawić na kolejną godzinę do wyrastania. Następnie umieścić ciasto w lodówce do nocnego wyrastania. Rano na posypanym mąką blacie podzielić ciasto na 12 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w naczyniu do zapiekania, naczynie przykryć i odstawić całość do wyrastania w temperaturze pokojowej do 7 godzin, aż podwoją swoją objętość. Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 190° C, przez około 20 minut, aż się zezłocą.

50 g masła
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka ziół
szczypta soli 

W czasie pieczenia bułeczek w rondelku rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek i podgrzać. Następnie dodać posiekane zioła, sól i wymieszać. Upieczone bułeczki posmarować masłem ziołowo - czosnkowym. Bułeczki podawać na ciepło.


Bułeczki na zakwasie i tangzhong z masłem czosnkowo - ziołowym na blogach:

4 komentarze:

  1. Pysznie upieczone. Wspaniale, że styczniowa Piekarnia przypadła Ci do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie przyrumienione. Dziękuję za styczniowe wypiekanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie upiekły się Twoje bułeczki i potwierdzam, że masełko czosnkowe jest do nich wystarczające. Do kolejnego wspólnego wypiekania w całym 2023 roku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo nam te bułeczki smakowały. To było bardzo udane spotkanie:-) Jakie u Ciebie cudnie puchate.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect