Kostka kokosowo - jeżynowa, to połączenie ciasta upieczonego na mące kokosowej z kokosową masą budyniową i herbatnikami kokosowymi, do tego duża ilości jeżynowej galaretki na bazie musu z owoców, z kremową warstwą śmietanową z musem jeżynowym i wieńczącą całość ciasta galaretką jeżynową z owocami. Przygotowanie tego pysznego ciasta należy rozłożyć w czasie i warto przygotować je dzień przed podaniem, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, a ciasto po nocy spędzonej w lodówce dobrze można pokroić na kawałki.
3 jajka
45 g cukru
45 g mąki ziemniaczanej
45 g mąki kokosowej
szczypta soli
45 g cukru
45 g mąki ziemniaczanej
45 g mąki kokosowej
szczypta soli
W misce ubić żółtka z cukrem do białości. Dodać mąki i dokładnie wymieszać. Na samym końcu wmieszać do masy białka ubite z solą na sztywno. Masę przełożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰ C i piec przez około 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ciasto ostudzić a następnie wyłożyć go na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
85 g wiórków kokosowych
480 ml wody
40 g cukru
80 g białej czekolady kokosowej
40 g mąki ziemniaczanej
480 ml wody
40 g cukru
80 g białej czekolady kokosowej
40 g mąki ziemniaczanej
200 g herbatników kokosowych
Do garnka wlać wodę, wsypać wiórki kokosowe, dodać mąkę ziemniaczaną i wszystko dobrze wymieszać. Garnek wstawić na ogień i cały czas mieszając całość zagotować. Do gorącej masy dodać czekoladę, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w przygotowanej blasze ze spodem. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Całość ostawić do ostudzenia.
1000 g jeżyn
150 g cukru
5 łyżeczek żelatyny
150 g cukru
5 łyżeczek żelatyny
Do garnka wsypać jeżyny zalać wodą i całość zagotować. Gotować, aż jeżyny się rozpadną. Owoce przetrzeć przez gęste sitko. Masę wlać do garnka, dodać cukier, całość zagotować. Garnek zestawić z ognia, z całości musu jeżynowego odłożyć 150 mililitrów. Do pozostałej masy dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Całość odstawić do lekkiego stężenia. Galaretkę jeżynową wylać na herbatniki, odstawić do całkowitego stężenia.
400 ml śmietany do ubijania
30 g cukru pudru
150 ml musu jeżynowego
4 łyżeczki żelatyny
30 g cukru pudru
150 ml musu jeżynowego
4 łyżeczki żelatyny
Mus jeżynowy wlać do garnka, podgrzać. Dodać żelatynę, dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. W misce ubić śmietanę z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodać mus jeżynowy i ubić. Masę wyłożyć równomiernie na stężałą galaretkę na blasze.
200 g jeżyn
1 galaretka owoce leśne
300 ml wody
1 galaretka owoce leśne
300 ml wody
Na śmietanowej masie ułożyć jeżyny. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia. Jeżyny zalać tężejącą galaretką, całość schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.