Kostka jeżynowa bez pieczenia, to bardzo proste do przygotowania ciasto składające się z warstwy galaretki na bazie musu z owoców i bitej śmietany, przełożone warstwą herbatników i wieńczącą całość ciasta galaretką jeżynową z owocami. Przygotowanie tego pysznego ciasta należy rozłożyć w czasie i warto przygotować je dzień przed podaniem, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, a ciasto po nocy spędzonej w lodówce dobrze można pokroić na kawałki.
300 g herbatników
900 g jeżyn
180 g cukru
5 łyżeczek żelatyny
Na dnie mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie ułożyć połowę ilości herbatników. Do garnka wsypać jeżyny zalać wodą i całość zagotować. Gotować, aż jeżyny się rozpadną. Owoce przetrzeć przez gęste sitko. Masę wlać do garnka, dodać cukier, całość zagotować. Do masy dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Całość odstawić do lekkiego stężenia i ostudzenia.
500 ml śmietany do ubijania
150 g jeżyn
W misce ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodać mus jeżynowy i ubić. Na samym końcu dodać jeżyny i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie na herbatniki. Całości odstawić do lekkiego stężenia, a następnie na wierzchu ułożyć równomiernie pozostałe herbatniki. Ciasto odstawić do całkowitego stężenia.
200 g jeżyn
2 galaretki owoce leśne
600 ml wody
Na herbatnikach ułożyć jeżyny. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia. Jeżyny zalać tężejącą galaretką, całość schłodzić w lodówce.
Zjadłabym w tri miga. Pyszności!
OdpowiedzUsuń