codzienność

wtorek, 2 sierpnia 2022

drożdżówki z twarogiem i jagodami


Drożdżowe bułeczki nadziane kremowym twarogiem i jagodami, polane lukrem, są szybkie do przygotowania. Drożdżówki z twarogiem i jagodami, gdzie ciasto zostało przygotowane według tego przepisu, są przepyszne, idealne na letnie podwieczorki.

250 g twarogu śmietankowego
3 żółtka
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny

W misce utrzeć żółtka z cukrami na puszystą masę, dodać ser, skórkę z cytryny i ubić wszystko razem na gładko. Twaróg odstawić.


500 g mąki pszennej tortowej
120 ml mleka
100 g masła
2 jajka
1 żółtko
40 g drożdży
60 g cukru
szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
250 g jagód

Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże oraz cukry i wymieszać. Do składników dodać sól, jajka, żółtko, mąkę, rozpuszczone masło, skórkę startą z cytryny i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto w misce przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Ciasto drożdżowe przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt. Na wierzchu równomiernie rozłożyć twaróg, na twarogu rozsypać jagody, ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na około 12 kawałków. Kawałki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.

200 g cukru pudru
30 ml wody

Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect