codzienność

poniedziałek, 30 maja 2022

chleb jogurtowy na zaczynie


Chleb jogurtowy na zaczynie z przypisu Zorry gości w majowej piekarni Amber. Ten bardzo łatwy do upieczenia chleb jest przepyszny, mam miękki miękisz i chrupiącą skórkę. Aby upiec chleb potrzebny jest zaczyn przygotowany na jogurcie dzień przed pieczeniem. Dodanie jogurtu do ciasta powoduje, że chleb jest miękki i zyskuje łagodny, lekko kwaśny smak, sprawia też, że ​​chleb dłużej zachowuje świeżość.

100 g mąki pszennej
50 g wody
1/2 g drożdży

W misce wszystkie składniki zaczynu i pozostawić na noc do wyrośnięcia w niezbyt ciepłym miejscu.

 
210 g wody
5 g drożdży
125 g jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej
11 g soli

Następnego dnia do miski miksera włożyć zaczyn, wodę, dodać drożdże, jogurt i wymieszać. Dodać mąkę i ugniatać całość na najniższym ustawieniu przez 4 minuty. Dodać sól i wyrabiać przez kolejne 6 minut, aż konsystencja ciasta będzie miękka, a ciasto przestanie się kleić. Miskę przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut, po 45 minutach rozciągnąć i raz złożyć ciasto. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek i umieścić szwem do dołu w koszu do rozrostu. Pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Rozgrzać piekarnik i blachę do 240° C, spryskać ścianki piekarnika wodą i ostrożnie wyłożyć ciasto z koszyka na blachę. Piec chleb przez 15 minut, otwierając na krótko drzwiczki piekarnika, aby ulotniła się para. Zmniejszyć temperaturę do 210° C i dopiekać chleb jeszcze przez 25 minut. Chleb studzić na kratce.


Chleb jogurtowy na zaczynie:
 

7 komentarzy:

  1. Faktycznie bardzo przyjemny w robocie i smakował u ans najbardziej dzieciom :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, z pyszną skórką chleb Ci się upiekł. Dziękuję i do nastepnego razu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny bochen Kamila. Cieszę się, że smakował.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny bochenek i masz rację, dzięki jogurtowi długo utrzymuje świeżość. Dziękuję za wspólny przy piekarniku czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny bochenek i wzorcowo wypieczony. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kamila chleb Ci wyszedł pięęęęękny! Miękisz w przekroju też wygląda wspaniale :) Dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  7. Cuuudny bochen! Mam nadzieję, że mój też tak pięknie się upiecze.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect