codzienność

niedziela, 8 maja 2022

torcik truskawkowo - czekoladowy


Torcik truskawkowo - czekoladowy, to połączenie puszystego biszkoptu, kremu na bazie śmietany z białą czekoladą i mascarpone oraz lekkiej i orzeźwiającej w smaku galaretki truskawkowej, a całości dopełnia nasączenie o waniliowym aromacie. Torcik jest prosty w wykonaniu, dobrze smakuje i pasuje na małe uroczystości rodzinne lub jako lekki deser do niedzielnej kawy. 

5 jajka
120 g cukru
80 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na trzy części.


400 g truskawek
100 g cukru
2 łyżeczki żelatyny

Do garnka włożyć owoce, zasypać cukrem, całość zagotować. Gotować kilka minut, aż truskawki delikatnie się rozpadną, lekko je rozgnieść. Garnek zestawić z ognia, dodać żelatynę, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.

270 g białej czekolady
600 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone


Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić do lodówki na noc do schłodzenia. W misce ubić śmietanę z czekoladą i mascarpone na sztywno.

50 ml likieru waniliowego
50 ml wody

W szklance wymieszać składniki nasączenia. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować 1/3 ilości kremu, na kremie ułożyć połowę ilości galaretki truskawkowej. Położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować 1/3 ilości kremu oraz pozostałą galaretkę truskawkową. Na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, dowolnie przyozdobić. Torcik schłodzić przed podaniem.

1 komentarz:

  1. Wspaniały i taki bardzo ,nowalijkowy'. Wiosenne słodkości uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect