codzienność

niedziela, 3 kwietnia 2022

sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami


Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami, to doskonałe połączenie bardzo kruchego ciasta, z pyszną masą serową, owocami i bezą kokosowo - makową. Sernik wychodzi bardzo smaczny, powinien zostać schłodzony przez noc w lodówce, wtedy łatwiej go kroić. Ten wspaniały bardzo urozmaicony w smaku sernik, inspirowany przepisem Doroty z Moje Wypieki, to fantastyczna propozycja nie tylko na świąteczny stół.

250 g masła
100 g cukru pudru
5 żółtek
450 g mąki pszennej
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i jedną wyłożyć na dnie mniejszej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 10 minut.

250 g brzoskwiń z syropu
1000 g twarogu sernikowego
160 g cukru pudru
2 jajka
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli


Na podpieczonym kruchym cieście ułożyć równomiernie pokrojone brzoskwinie. W misce utrzeć jajka z cukrem i solą na puszystą masę, dodać ser i ubić masę. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na brzoskwinie, wygładzić.

5 białek
szczypta soli
120 g cukru
80 g maku
80 g wiórków kokosowych
cukier puder

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ubijając, do powstania gęstej, błyszczącej piany. Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Na masę serową wyłożyć warstwę makowo – kokosową, wyrównać a na jej wierzch rozkruszyć drugą część ciasta kruchego. Blachę wstawić do piekarnika i piec przez około 50 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić, podawać posypane cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda i na bogato na dokładkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo rozpustny sernik. Jadłabym i jadła...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect