codzienność

piątek, 15 kwietnia 2022

pascha trzy czekoladki

Pascha stanowi nieodłączny element świętowania Wielkanocy przez wyznawców prawosławia. Zawarte w deserze jajka i mleko symbolizują nowe życie, zwycięstwo nad śmiercią, które odniósł Chrystus. Słowo pascha oznacza w prawosławiu Niedzielę Wielkanocną i zostało zapożyczone do nazwania potrawy. Pascha trzy czekoladki z tego przepisu to deser z trzema rodzajami czekolady, orzechami, rodzynkami i płatkami kokosowymi. Deser jest aksamitny w smaku i bardzo kremowy, dla wielbicieli paschy radzę wykonać deser w podwójnej porcji.

500 g twarogu śmietankowego
200 ml śmietany do ubijania
100 g masła
3 jajka
150 g cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
50 g białej czekolady
30 g orzechów
30 g rodzynek
30 g płatków kokosowych
1/2 laski wanilii

Do garnka włożyć twaróg przetarty przez sito, dodać cukier, masło, ziarenka wyskrobane z wanilii, jajka oraz śmietanę. Garnek wstawić na ogień i cały czas mieszając gotować do pojawienia się pierwszych bąbelków. Garnek zestawić z ognia i podzielić masę na trzy równe części. Do pierwszej części wmieszać rozpuszczoną gorzką czekoladę oraz uprażone i posiekane orzechy. Do drugiej masy wmieszać rozpuszczoną mleczną czekoladę i rodzynki. Do ostatniej masy wmieszać rozpuszczoną białą czekoladę i płatki kokosowe. W odwróconej do góry nogami foremce wielkanocnej wyłożonej gazą ułożyć masę z białej czekolady, następnie z mlecznej, a na końcu z gorzkiej. Przykryć górę gazą, obciążyć i zostawić na noc do odciśnięcia. Przełożyć paschę do góry dnem na półmisek i dowolnie udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect