codzienność

piątek, 8 kwietnia 2022

babka drożdżowa na białkach


Podobne wieżom, baby, zadziwiające ogromem, a jeszcze więcej lekkością, taka baba to prawdziwy Meisterstück dobrej gospodyni; ciasto jej śnieżne, lekkie, puchowe, wywołuje pochwały mężczyzn, zazdrość obudza w sąsiadkach, które albo nie znały tajemnicy pieczenia, albo żałowały zachodu i pilności i rumienią się widokiem swoich bab z zakalcem.
Lucyan Siemieński

Babka drożdżowa na białkach, inspirowana przepisem Marii Disslowej z książki "Jak gotować. Praktyczny poradnik kucharski" z 1930 roku, jest bardzo puchata i lekka jak chmurka. Czy wywoła pochwały mężczyzn i zazdrość w sąsiadkach musicie się sami przekonać.


400 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
250 ml mleka
30 g drożdży
80 g cukru
100 g masła
15 g płatków migdałowych
4 białka
sól
cukier puder

W misce rozpuścić drożdże w mleku, dodać połowę ilości mąki pszennej, wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. W misce utrzeć białka z solą na sztywno, dodać cukier i ubić. Do wyrośniętego ciasta dodać ubite białka, resztę mąki, mąkę ziemniaczaną, rozpuszczone masło, płatki migdałowe i zagnieść gładkie ciasto. Miskę przykryć i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto przełożyć do formy do babki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, napełniając ją do 1/3 wysokości. Formę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do potrojenia objętości. Formę po wyrośnięciu babki bardzo ostrożnie przenieś do piekarnika rozgrzanego do 180º C i piec babkę około 40 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić, podawać posypaną cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect