codzienność

poniedziałek, 21 lutego 2022

fastenwähe


Lutowa piekarnia Amber piecze bułki z Bazylei. Według źródła fastenwähe, to płaskie bułki drożdżowe o charakterystycznym kształcie z czterema nacięciami z dodatkiem kminku i soli. Wspaniałe karnawałowe, chrupiące maślane bułki pszenne z przepisu Streusel, są pyszną samodzielną przekąską w czasie lunchu i mogą stanowić dodatek do serów i wędlin.



500 g mąki pszennej tortowej
10 g soli
10 g ekstraktu słodowego
18 g drożdży
300 g mleka
170 g masła
 
Do miski robota kuchennego wsypać mąkę, sól i ekstrakt słodowy, dodać rozkruszone drożdże oraz zimne mleko i wyrabiać składniki na 1 prędkości miksera przez 5 minut, aż połączą się w ciasto. Dodać zimne masło i dalej wyrabiać przez 5 minut. Po tym czasie zwiększyć prędkość do 2 i wyrabiać ciasto przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie miękkie. Miskę przykryć i pozostawić ciasto na godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie podzielić ciasto na 12 równych kawałków, z każdego kawałka uformować długie bułeczki o zaostrzonych końcach. Bułki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Blachy przykryć i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć blachy do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułki spłaszczyć i każdą naciąć w 4 miejscach.
 
1 żółtko
10 ml mleka
5 g soli gruboziarnistej
5 g kminku 

Wymieszać żółtka z mlekiem i  posmarować bułki, pozostawić bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut. Bułki posmarować po raz drugi i rozdziel nacięcia, posypać je solą i kminkiem. Blachy z bułkami umieścić w piekarniku nagrzanym do 230 ° C i piec bułki przez 7 minut, następnie zamienić blachy miejscami w piekarniku i dopiekać bułki przez kolejne 10 minut, aż będą złociste i lekko chrupiące. Bułki studzić na kratce. 
 

9 komentarzy:

  1. Pysznie Ci się upiekły. To była wspaniała piekarnicza wyprawa do Bazylei.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila pięknie wyrosły i jakie rumiane! Też uważam, że są wspaniałe:) Dzięki za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pulchniutkie!
    Pysznie wyglądają. :)
    Dziękuję za wspólny czas. :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszące bułeczki i zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilka bardzo apetyczne te twoje bułeczki, pulchniutkie
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, rumiane ;-) Znowu nam się upiekło, dziękuję za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe bułeczki i widzę że lepiej było robić mniejszej i pulchniejsze :) Do kolejnego piekarskiego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie one smakowite byly, u mnie zniknęły szybciutko. Pięknie Ci się upiekły :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj pyszne były, a teraz na widok Twoich się oblizuję :-)Piękne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect