codzienność

piątek, 18 lutego 2022

chryzantemy karnawałowe


Chryzantemy karnawałowe są nie tylko pyszne, ale i bardzo dekoracyjne i znakomicie prezentują się na stole. Wyrabia się je z takiego samego ciasta jak na chrusty i nie są wcale trudne do przygotowania, chociaż musimy poświęcić im trochę więcej czasu. Kwiatki przygotowuje się z pięciu paseczków ciasta, które skleja się razem na środku. Paski podczas smażenia na głębokim tłuszczu pięknie się rozkładają i tworzą chryzantemy. Chryzantemy podajemy posypane cukrem pudrem w towarzystwie kandyzowanych wiśni lub ulubionej dżemolady.


5 żółtek
30 g cukru pudru
150 g kwaśnej śmietany
30 g masła
400 g mąki pszennej
20 ml rumu
szczypta soli

Do miski wsypać mąkę, dodać śmietanę, żółtka, cukier, alkohol, sól i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto partiami rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość milimetra. Rozwałkowane ciasto złożyć tak by utworzyć rulon o szerokości 7 centymetrów. Ostrym nożem pociąć rulon na cienkie paseczki. Położyć obok siebie 5 paseczków i za pomocą pałeczek do sushi złączyć je razem na środku, odkładać na tacę posypaną mąką. Z pozostałym ciastem postąpić w ten sam sposób. 
 

olej do smażenia
cukier puder
 
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Chryzantemy smażyć partiami na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Podawać obficie posypane cukrem pudrem w towarzystwie kandyzowanych wiśni. 
 

4 komentarze:

  1. Boskie, Kamilka ja dobrze kumam , mam to ciasto po rozwałkowaniu cieniutki złożyć na pół na 7cm i takie kroić na paseczki i potem takie 5 kawałków złożyć? Czy zwinąć kilka razy w rulon na 7cm? I ciąć i tak dalej ? Bo kusisz :D
    A kupiłam ten przydaś do grzybków, wczoraj przyszedł, może w weekend go wykorzystam , oczywiście przez ciebie kupiłam,żeby było jasne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, kochana łatwiej zrobić niż opisać hihihi, zwinąć kilka razy w taki rulon (chociaż czy to rulonem nazwać można) na szerokość ok 7 cm, środek przesypać mąką przed złożeniem, aby się nie sklejały i ładne płatki tworzyły.
      A my z tymi foremkami to taki barter mamy wiesz, ja u Ciebie a Ty u mnie :) Buziole

      Usuń
    2. Aaa to chyba sobie poradzę
      A z foremkami to racja, buziaki

      Usuń
  2. Ciekawa odmiana faworków. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect