codzienność

czwartek, 20 stycznia 2022

chrust


Chrust
8 – 10 dkg masła rozetrzeć z 3 żółtkami, zmieszać z mąką 50 – 60 dkg, trochę skórki cytrynowej, trochę rumu i 1/8 litra kwaśnej śmietany. Gdy ciasto gładko wyrobione wykrawać czworoboki, przeciąć ukośnie do połowy nożem i przez otwór przeciągnąć końce. Smażyć je w smalcu świńskim dodając frytury. Gdy z obu stron zrumieniły się (nie zbytnio) ułożyć na półmisku pokryć bibułką, by z tłuszczu ociekły i posypać waniliowym cukrem.
Marya Ochorowicz - Monatowa
Uniwersalna książka kucharska
 

2 komentarze:

  1. Ojej, cudne, faworki to ja uwielbiam, a te twoje cudne i przepis zacny

    OdpowiedzUsuń
  2. Chrust to jest to co lubię bardziej niż pączki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect