codzienność

środa, 15 grudnia 2021

pierniczki orzechowe

Pierniczki o orzechowym aromacie, udekorowane połówkami orzecha włoskiego zatopionego w bezie, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Pierniczki orzechowe, można upiec dużo wcześniej, bo nie stracą nic ze swojego smaku, pozostaną lekko aromatyczne i wspaniale orzechowe.

400 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
250 g masła
170 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
100 g mielonych orzechów
2 łyżki przyprawy do piernika


 
W misce wymieszać mąkę, mielone orzechy z przyprawą do piernika, dodać posiekane masło, cukry i wymieszać. Do masy dodać jajko, żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

1 białko
40 g cukru
100 g orzechów

W misce ubić białko na sztywną pianę, dodać cukier i ubić. Na każdym pierniczku łyżeczką układać bezę, w środek wcisnąć połówkę orzecha. Pierniczki piec około 12 minut w temperaturze 180º C, aż się ładnie zarumienią. Pierniczki studzić na kratce.

1 komentarz:

  1. Pierniki to ja mogę jeść zawsze. Ciastka, które nigdy się nie nudzą.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect