codzienność

czwartek, 9 grudnia 2021

drożdżowy wieniec dyniowy z orzechowym nadzieniem


Wieniec, to maślane, miękkie ciasto drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree z dużą ilością orzechowego nadzienia o pomarańczowym aromacie. Nadzienie jest przepyszne, nadaje ciastu wilgotności i w wyglądzie przypomina nadzienie z białego maku. Ten przepyszny drożdżowy wieniec dyniowy z orzechowym nadzieniem dobrze smakuje i będzie pięknie wyglądał na świątecznym stole, ale także przy każdej innej okazji. Ten i inne pyszne przepisy, nie tylko na drożdżowe wypieki na okres Bożego Narodzenia znajdziecie na portalu Przepisy.pl. Portal ten, to źródło inspiracji na każdą okazję. W łatwy sposób można tam też znaleźć kulinarne porady i praktyczne rozwiązania oraz stworzyć swoją indywidualną książkę kulinarną. Przepisy.pl, to ciągle rosnąca baza przepisów na dania z całego świata dostosowana do każdej pory roku i okazji oraz dostępnych składników spożywczych.

160 g mielonych orzechów
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g masła
60 g cukru

W misce wymieszać orzechy z roztopionym masłem, cukrem oraz kandyzowaną skórką, odstawić.

160 ml mleka
9 g suchych drożdży
60 g cukru pudru
120 g masła
200 g puree z dyni
2 jajka
540 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
 

Do mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie dodać puree z dyni, jajka, mąkę, stopione i ostudzone masło oraz sól i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Uformować z niego kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętości. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt, na nim rozłożyć nadzienie zostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony. Ciasto zwinąć jak roladę, rulon przeciąć wzdłuż na pół i obie części ciasta zwijać naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. Na koniec połączyć oba końce warkocza, formują okrągły wieniec. Wieniec ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wieniec przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

1 jajko
150 g cukru pudru
30 ml wody
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wieniec posmarować rozbełtanym jajkiem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec go na złoto, przez około 40 minut. Ostudzony wieniec udekorować lukrem przygotowanym z wody i cukru pudru. Wieniec udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. 
 

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect