codzienność

poniedziałek, 10 maja 2021

chleb Ticino

W majowej słonecznej piekarni Amber gości tradycyjny wypiek z włoskiej części Szwajcarii, kantonu Ticino. Ten chleb ma charakterystyczny kształt i składa się z kilku bułek, które są przecięte przez środek. Chleb Ticino, to biały chleb z dodatkiem oliwy o złocistej skórce i miękkim miękiszu, doskonały do ​​mięs i serów. Może też mieć inny kształt, składać się z czterech, pięciu lub sześciu elementów ustawionych obok siebie i wyrównanych, wydłużonych lub zaokrąglonych, w każdym przypadku musi jednak zachować swoją główną cechę, biesiadnego łamania się chlebem rękami. Ten wypiek znany jest od bardzo dawna i został uwieczniony między innymi na obrazie "Zjadacz fasoli" Annibale Carracciego, włoskiego malarza żyjącego w XVI wieku. Obraz ten przedstawia mężczyznę siedzącego przy stole z zamiarem zjedzenia miski fasoli, w jednej ręce trzyma kawałek chleba, a po prawej stronie postaci widać bochenek chleba. Ten pyszny chleb, który szybko znika upieczony został na podstawie przepisu z bloga  La luna sul cucchiaio, z przepisu wychodzą dwa bochenki. 

 
3 g suchych drożdży
100 g mąki pszennej
50 g wody

Składniki bigi wymieszać w misce i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. 
 

500 g mąki pszennej
5 g słodu jęczmiennego
250 g wody
100 g bigi
30 g oliwy
7 g soli
30 ml mleka

Do misy miksera włożyć bigę, dodać wodę i słód jęczmienny, zostawić na godzinę.  Po tym czasie wymieszać ciasto, dodawać stopniowo mąkę i połączyć całość w jednolite ciasto. Dodać sól, oliwę i mieszać, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyłożyć ciasto na blat i uformować w kulę. Ciasto ułożyć w misce posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, lekko odgazować i podzielić na 10 równych kawałków. Z każdej części uformować podłużną bułkę. Bułki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze blisko siebie w dwóch rzędach po 5 sztuk. Bułki zostawić do wyrastania na około 2 godziny, aż podwoją objętość. Przed pieczeniem posmarować chlebki ciepłym mlekiem i wykonać cięcie wzdłuż chleba ostrym nożem, nie przekrawając chleba do końca. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec około 25 minut, aż uzyska złoty kolor.


Chleb Ticino na blogach:

8 komentarzy:

  1. Smakowicie Ci się upiekł.
    Pysznie majowo w naszej Piekarni z takimi wspaniałymi wypiekami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny wypiek, wspólne pieczenie daje Moc.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wypieczone bułeczki i widzę profesjonalny nacinak do pieczywa. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wygląda Twój chlebek, w idealnej scenerii.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda i nam też bardzo smakował. A scenerię ogrodową mamy podobną☺️

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne bułeczki w cudnej majowej aranżacji. Pozdrawiam i do następnego razu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny wypiek mieliśmy w majowej Piekarni, Twój wygląda smakowicie. Do następnego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo urokliwa prezentacja :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect