sobota, 23 grudnia 2017

pierniczki z marmoladą z owoców dzikiej róży


Wspaniałe pierniczki o różanym aromacie, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Pierniczki z marmoladą z owoców dzikiej róży dodaję do akcji Festiwal Pierniczków.


500 g mąki pszennej
300 g miodu
150 g cukru
100 g masła
1 łyżka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 jajko 
1 łyżeczka proszku pieczenia 
 
W garnuszku podgrzać miód, cukier i masło, aż składniki się rozpuszczą. W misce wymieszać mąkę z przyprawą do piernika, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczone składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać pierniczki całe i z okienkiem. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 10 minut w temperaturze 180º C. Pierniczki studzić na kratce.


Pełne pierniczki posmarować marmoladą i przykryć drugim z dziurką, przycisnąć aby się skleiły.



2 komentarze:

  1. Cudne pierniczki z wyborną marmoladą!
    Pachnących i pysznych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect