sobota, 16 grudnia 2017

przyprawa do speculoos


Speculaas lub speculaasje według źródła to, ciasteczko korzenne o kształcie figurki z wyciśniętym w cieście dekoracyjnym ornamentem, tradycyjnie wyrabiane przy użyciu drewnianych form. Nazywane też dawniej ciasteczkiem świętego Mikołaja. Charakterystyczny smak i zapach nadaje ciasteczkom mieszanka przypraw korzennych o nazwie speculaaskruiden. Popularne w Holandii, tradycyjnie spożywane w okresie święta Sinterklaas. W Belgii wariant tego ciasteczka znany jest pod nazwą speculoos, natomiast Hasselt jest znane z ciasteczek Hasseltse speculaas. Po powstaniu Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej statki przywoziły duże ilości przypraw korzennych, które stały się powszechnie dostępne. Najprawdopodobniej przyprawy te były znane już w starożytnym Rzymie i na tereny dzisiejszej Holandii docierały już wcześniej, ale w niewielkich ilościach i były dostępne tylko dla najzamożniejszych. W XVII wieku cukiernicy eksperymentując z przyprawami zaczęli wypiekać korzenne ciasteczka, które znajdowały wielu nabywców. Ze względu na wysoką cenę przypraw korzennych, spożywanie ciasteczka korzennego do filiżanki herbaty było uważane za luksus. Cukiernicy trzymali w tajemnicy stosunek wagowy poszczególnych przypraw w mieszance. Każdy cukiernik miał także opracowaną własną metodę przyrządzania ciasta, pieczenia i przechowywania. Dawniej ciasteczka były wypiekane tylko w okresie święta Sinterklaas i Bożego Narodzenia. W skład mieszanki przyprawowej do ciastek speculaaskruiden stosowanej do wypieku ciasteczek wchodzi głównie cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, pieprz biały, anyż, kardamon i ewentualnie kolendra. W sprzedaży znajdują się gotowe mieszanki przyprawowe. W zależności od proporcji poszczególnych przypraw w mieszance ciasteczka mogą mieć bardziej ostry lub łagodny smak. Większa ilość białego pieprzu i goździków nadaje ostry smak, natomiast przewaga cynamonu i anyżu sprawia, że ciasteczka mają łagodny smak. Przyprawy odpowiadają za charakterystyczny korzenny zapach ciasteczek. Moja przyprawa do speculoos została przygotowana na podstawie przepisu Brendy Keirsebilck z książki "Juliette's speculoos".

4 g pieprzu
4 g mielonego imbiru
8 g goździków
4 g gałki muszkatałowej
24 g cynamonu
2 g kardamonu

Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu. Przetrzeć przez sitko i dokładnie wymieszać. Przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

1 komentarz:

  1. brzmi aromaycznie :) sądzę, że sprawdzi się przy wielu ciastach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect