poniedziałek, 13 marca 2017

chleb żytni z ziarnami


Marcowa piekarnia Amber pachnie żytnim chlebem napakowanym ziarnami. Chleb żytni z ziarnami, to prosty chleb z niewielkim dodatkiem mąki pszennej i dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ten doskonały w smaku chleb do wspólnego wypieku wybrał Jacek, a pochodzi stąd. Podaną w przepisie mąkę żytnią typ 1150 można zastąpić mieszając jasną mąkę typ 720 z pełnoziarnistą typ 2000 w stosunku 2:1. 


30 g zakwasu
3 g soli
155 g mąka żytnia 1150 
155 g wody

W misce dobrze wymieszać składniki, przykryć i odstawiać na 9 godzin w ciepłym miejscu, potem przenieś miskę do temperatury pokojowej. Łączny czas fermentacji zaczynu do 24 godziny.

25 g słonecznika
25 g sezamu
25 g siemienia lnianego
150 g wody 

W misce zalać ziarna wrzącą wodą, przykryć i odstawić do 3 godziny.


cały zaczyn 
zaparzone ziarna
250 g mąki żytniej 1150 
50 g mąki pszennej
40 g wody
5 g suchych drożdży
24 g melasy
5 g soli

W misce w wodzie rozpuścić sól i melasę, dodać zakwas i pozostałe składniki chleba i wyrabiać ciasto, aż składniki się dobrze połączą. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto przełożyć do foremki wysypanej tłuszczem i wysypanej ziarnami, foremkę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto wypełni foremkę. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220° C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190° C i dopiekać jeszcze 45 minut. Po upieczeniu spryskać chleb wodą i zostawić jeszcze na 3 minuty w piekarniku.


16 komentarzy:

  1. Piękny okrągły bochenek!
    Dziękuję za marcowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Owalny bochenek ślicznie się prezentuje i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo udany! Podoba mi się ten kształt.
    Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny ten Twój bochenek. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilko, cudny! :-) I smakuje mi bardzo. Cieszę się, że dałam radę upiec go:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny okrągły bochenek, pełen ziaren, bardzo apetyczny. Dziękuję za wspólne marcowe pieczenie i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie upieczony chlebek.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie upieczony chlebek.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładny twój okrągły chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudny, ciężki, pachnący. Do tego żytniak! Czego chcieć więcej? :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały wypiek! Musze się za niego zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się bardzo okrągła wersja. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kamila-masz rację, on jest doskonały w smaku. Twój okrągły bochenek wygląda pięknie :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne wypiekanie :) M

    OdpowiedzUsuń
  14. oooo.....okrągły :) Fajnie!
    Pieknie wygląda.
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo smakowicie wygląda Twój okrągły bochenek :)
    Dziękuję za wspólne chwile i do następnej piekarni!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect