poniedziałek, 4 marca 2013

żeberka wieprzowe


Pyszne żeberka wieprzowe w sosie z dodatkiem słodkiej marchewki, soczystych pomidorów, cebuli i czosnku, doprawione świeżym tymiankiem, liściem laurowym, z dodatkiem suszonych fig. Do tak podanych żeberek świetnie smakują szpecle, czyli niewielkie kluski. Przepis na żeberka wieprzowe podpatrzony u Anny Olson.
 
800 g żeberek wieprzowych
1 łyżka oliwy
4 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku
800 g pomidorów
250 ml wytrawnego czerwonego wina
250 ml bulionu drobiowego
2 gałązki tymianku
2 liście laurowe
6 suszonych fig
sól
pieprz

Rozgrzać oliwę w garnku i obsmażyć mięso pokrojone na części, wyjąć z garnka. Zmniejszyć ogień i poddusić marchewki pokrojone w kostkę oraz pokrojoną drobno cebulę, aż się zeszklą. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pokrojone w cząstki pomidory, wlać wino i bulion, dodać tymianek oraz liście laurowe i doprowadzić do wrzenia. Włożyć żeberka z powrotem do garnka, przykryć i gotować na małym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Dodać pokrojone w paski figi i całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
 
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
3/4 szklanki wody

Wymieszać w misce mąkę z solą, dodać jajka oraz wodę i utrzeć łyżką, aż ciasto będzie elastyczne, lecz pozostanie lepkie. Oprzeć durszlak na garnku w gotującą się posoloną wodą, nałożyć do niego porcję ciasta i gumową łopatką energicznie przeciskać ciasto przez otwory w durszlaka. Gotować kluski aż wypłyną na powierzchnię, osączyć na sicie i podawać do żeberek.

13 komentarzy:

  1. mniam, mniam.. kusisz od rana! Wyglądają pysznie te żeberka! :)

    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakbym pokazała te żeberka w domu, to pewnie dostaliby ślinotoku;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. mój Em byłby w siódmym niebie!:D:D:D ja również takimi żeberkami bym nie pogardziła;) uwielbiamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz, że nigdy nie robiłam żeberek?! Lubię je, ale tylko te chudsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm pysznosci! uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam żeberek. Pysznie wygląda to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. i znowu zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm, tęsknię już za takimi mięsnymi przysmakami:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny post. Miła atmosfera na twoim blogu. Podoba mi się tutaj.
    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga. Nowe zdjęcia.
    Jeśli spodobają Ci się moje zdjęcie polub mnie na fan page: https://www.facebook.com/pages/In-another-light/413836138693856
    Będę Ci ogromnie wdzięczna.

    Życzę miłego dnia. Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Anka, z figami! świetna kompozycja smaków, polecam! Pozdrawiam

      Usuń
  11. najbardziej lubię ten sosik, który tworzy się przy przygotowywaniu mięska :) a ten, patrząc na składniki, musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię żeberka.
    Muszę wypróbować tę wersję z figami.
    Intrygujące:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect