niedziela, 24 marca 2013

sycylijski sernik z ricotty


Cassata siciliana to sycylijskie ciasto podawane na Wielkanoc, z nadzieniem z owczej ricotty i biszkoptu, pokrytego masą z marcepanu i lukru, ozdabianego kandyzowanymi owocami. Jest wiele odmian tego ciasta w zależności od miejsca wytworzenia i tradycji lokalnych. Cassata al forno to zmodyfikowana odmiana tego ciasta, pieczona z kruchego ciasta z dodatkiem mielonych migdałów i masła, z nadzieniem z ricotty i czekolady. Przepis na ten przepyszny sycylijski sernik z ricotty pochodzi stąd.


140 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
1 łyżka likieru pomarańczowego
szczypta soli


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i odstawić na 2 godziny do lodówki.


800 g ricotty
240 g cukru
50 g mielonych migdałów
50 g kropelek czekoladowych
cukier puder

Ricottę wymieszać z cukrem i odstawić w chłodne miejsce, można ją przygotować nawet dzień wcześniej. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, w niej ułożyć rozwałkowane 2/3 ciasta, ciasto ponakłuwać widelcem. Ricottę z cukrem przetrzeć przez sito, dodać migdału oraz kropelki czekoladowe i dobrze wymieszać. Nadzienie wyłożyć równomiernie na kruchym cieście. Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim nadzienie, dobrze docisnąć miejsce połączenia ciasta. Wierzch ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut. Po upieczeniu ciasto całkowicie ostudzić w formie. Następnie schładzać je w lodówce przynajmniej 3 godziny. Ciasto przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.


15 komentarzy:

  1. Jejku, jakże on piękny! Słoneczny i cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dalas czadu mysza!:)
    Zupelnie nie pamietalam o tej wersji cassaty! Hmmm...chyba podkradne Ci ten przepis na swieta;) Zwlaszcza, ze doslownie pare krokow od domu mam sklep z produktami sycylijskimi i maja tez swieza ricotte z owczego mleka!;)
    Dzieki za przypomnienie!:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kachna, bardzo mi miło, że przypadł Ci do gustu. Zazdroszczę dostępu do takiego sklepu. Ciasto pychota, podbiło nasze serca :)
      Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam z tymi odmianami :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Kamila!!!! Tak od rana się znęcasz? Przecież ja jeszcze przed śniadaniem;-) Miłej niedzieli:-)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekny! Delikatny, musi być niesamowicie pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  5. a gdzie u Ciebie śnieg?! ech, a ja mam go po kolana.
    pięknie wygląda i zapewne smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitka, jest, jest gwarantuje, ale słonka też dziś nie brakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Zastanawiam się jaki sernik zrobić za tydzień. Może właśnie ten? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamilo! Wyglada niesamowicie piknie! :) mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmm, może in będzie na świeta?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdjęcia takie słoneczne, jakby na Sycylii robione;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, na polskiej wsi, u Rodziców :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Sernik to mi się śnił po nocach, gdy byłam przez Tymka na tej "diecie-cud" - muszę sobie taki upiec, bo jeszcze się sernikowo nie wyżyłam, a te sklepowe mi nie smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak inny od naszych polskich serników, podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect