środa, 6 lutego 2013

chleb z czosnkiem i rozmarynem


Pyszny i szybki do przygotowania drożdżowy chleb o aromacie czosnku i rozmarynu. Kromka tego chleba smakuje idealnie z masłem czy serem, doskonale sprawdza się też podana do zupy. Chleb z czosnkiem i rozmarynem to moją propozycją do zabawy kulinarnej "Odkryj Kujawski ze smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 


350 g mąki pszennej
250 ml wody
1 łyżeczka drożdży instant
35 ml oleju kujawskiego z czosnkiem
1 łyżeczka soli
gałązka rozmarynu

Do naczynia wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i wymieszać. Wsypać mąkę do miski, dodać posiekany rozmaryn, sól i wymieszać. Dodać wodę z drożdżami oraz olej kujawski z czosnkiem i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką, z ciasta uformować prostokąt, a następnie zwinąć w rulon. Tak uformowany bochenek osypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 220° C, wstawić chleb i od razu zmniejszyć temperaturę do 200° C, piec chleb  20 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180° C i piec jeszcze 20 minut, aż się ładnie zezłoci.



13 komentarzy:

  1. Wczoraj u Magdy przeczytałam o ciabacie, teraz u Ciebie ten chlebek. Co najpierw mam zrobić, hę? :P

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę taką kromeczkę:) chlebek idealny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Ale wspaniały Kamilko :) piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny bochenek Kamilo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja dawno nie piekłam chleba w domu, czas nadrobić, a ten przepis jest w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny chlebek Kamilko! Śliczny i pachnący.
    Koniecznie przyślij potem link na mój email . Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie sie prezentuje ten Twoj chlebus;)
    Z maslem lub serem mowisz...hmmm...a moze by tak i to i to? I kubas goracej herbatki z cytrynka! Moje smaki!:)
    Pozdrowionka!:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachwycający!
    I tak mi tu pachnie ziołami...

    OdpowiedzUsuń
  9. Chleb wygląda przepysznie! Dodatek aromatyzowanego oleju musi idealnie pasować! Chętnie sama taki upiekę ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chleb domowej roboty to najlepsze co może być ! Niestety jego wadą jest to, że bardzo szybko znika ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały bochenek! nic więcej prócz masła do niego nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ach tak się rozochociłam na pieczenie własnych kanapek, że nikt ,mnie nie powstrzyma, aby spróbować tego cuda !!!!!!!!- niedziela !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  13. Już sobie wyobrażam, jak cudownie musiało pachnieć z piekarnika...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect