wtorek, 29 stycznia 2013

pączki dyniowe z kremem waniliowym


Małe i bardzo puchate pączki, które są szybkie do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać razem składniki. Ciasto można przygotować nawet na osiem godzin przed smażeniem. Ciasto jest z dodatkiem dyniowego puree, o zapachu cynamonu i imbiru, z proszkiem do pieczenia. Ciasto wrzuca się łyżeczką na rozgrzany tłuszcz, a pączki same się formują w ładne kulki i obracają podczas smażenia. Pączki dyniowe wspaniale smakują, gdy się do nich poda domowej roboty krem waniliowy. Przepis na pączki dyniowe z kremem waniliowym podpatrzony w programie "Przyjęcie u Rocco".
 

200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
115 g cukru
1 1/2 łyżki masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
90 ml mleka
olej do smażenia

W misce wymieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Ciasto można przygotować na 8 godzin przez użyciem. W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Łyżeczką wrzucać ciasto do tłuszczu. Smażyć po kilka pączków na raz, z każdej ze stron, aż będą złocistobrązowe. Usmażone paczki osączyć na papierowym ręczniku, pozostawić do wystygnięcia. 


360 ml mleka
2 żółtka
750 g cukru
10 g skrobi kukurydzianej
sól
1/2 laski wanilii

W rondlu podgrzać mleko z rozkrojoną laską wanilii. W misce utrzeć żółtka, cukier, skrobię kukurydzianą i szczyptę soli na gładką masę. Wlać cienkim strumieniem połowę mleka, cały czas ucierając, następnie pozostałe, cały czas ucierając. Przelać masę do rondla i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Krem przetrzeć przez gęste sito do czystej miski, następnie należy schłodzić. Podawać z pączkami dyniowymi.

23 komentarze:

  1. Piękne są te pączusie Kamilko. Ależ pyszności u Ciebie z ranka :)
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pączusie i krem tworzą doskonały duet!
    Smakowity poranek u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale. Wygladaja przecudnie na Twoich zdjeciach. Az chce sie wyiagnac po nie lapke :))

    Pozdrawiam cieplo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No, no pychotka!Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pączki jak z bajki! :) marzę o chociaż jednym!
    Kamilko - widzę, że usunęłaś możliwość komentarza jako link, takze jak widzisz mysia to bede zawsze ja Twoja oddana pieczarka mysia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, dziękuję!
      Nie mogłam sobie poradzić z anonimowym spamem, stąd ta zmiana. Przepraszam za utrudnienia :)

      Usuń
  6. pomysłowe, obłędne:D!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię pączki, ale krem waniliowy lubię chyba bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale żółciutkie od tej dyni! Śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszniutkie! Na jednym by się nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki cudny przepis! Łatwy jest :)
    I ten krem waniliowy - ach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny przepis. Jestem zachwycona i na pewno zrobię.
    (czy w tytule i w pogrubieniu nie ma błędu?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję za czujność :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Kamilo, czy w tytule nadal nie brakuje M? :) WANILIOWYM :)
      Pączki pycha!

      Usuń
    3. Co ciapa to ciapa, chyba ta pogoda tak źle na mnie wpływa, hihihihi
      Dziękuję!

      Usuń
  12. jeszcze nie jadłam pączków z kremem - bynajmniej podawanych oddzielnie. niebanalny przepis na karnawał :)

    OdpowiedzUsuń
  13. częstuję się twoimi pączusiami wirtualnie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ojej takich to ja nie zmam ,ale fajny przepis(jak pięknie się prezentują ) Kamilka wyszukałaś

    OdpowiedzUsuń
  15. co???? to takie proste, to przepis idealny dla mnie !!!!!! :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  16. pączuszki jak pączuszki (choć przyznam, łasuchowałam takimi małymi pączuszkami za młodych czasów, nie dyniowymi oczywiście, bo takich frykasów, jak sobie człowiek sam nie zrobi to nie zje) ale ten krem!!! waniliowa rozkosz. Sobie zrobię :)))
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie pączki to ja mogę jeść! Ciekawe urozmaicenie, bo ile można wcinać te z marmoladą? :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super alternatywa na Tłusty Czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak zobaczyłam dyniowe to od razu zwróciłam uwagę, super pomysł na kolejne wykorzystanie dyni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect