piątek, 11 stycznia 2013

kokosowa panna cotta


Idealnie kremowy deser o kokosowej nucie, podany w towarzystwie dżemu z owoców granatu. Deser jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga wielu składników, najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, by miał właściwą konsystencję. Kokosowa panna cotta  z przepisu znalezionego w GoodFood.
 
500 ml śmietany kremówki
400 ml mleka kokosowego
75 g cukru
25 ml żelatyny

W dwóch łyżkach gorącej wody namoczyć żelatynę, wymieszać, by nie było grudek. W garnku zagotować śmietanę, mleko kokosowe i cukier, zdjąć z palnika, odczekać chwilę, dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Do przygotowanych pojemniczków rozdzielić mieszankę, przykryć folią spożywczą i schłodzić przez noc. Przed podaniem każde naczynie włożyć na kilka sekund do miseczki z gorącą wodą i nożem poluzować brzegi. Przełożyć na talerz i udekorować dżemem z owoców granatu. 



13 komentarzy:

  1. Pyszności!!!!
    Muszę kiedyś zrobić taką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny deser:) lekko, delikatnie, a jak smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokosów nie lubię, ale panna jest po prostu piękna i wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie deserki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadłabym porcyjkę:))) - tak tęsknię za smakiem słodkiej śmietanki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda idealnie i do tego jest kokosowa. Co więcej chcieć? Pyszności KAmilko!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie, lubię proste desery :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudownie wygląda podana na tym dżemie

    OdpowiedzUsuń
  9. Zakochałam się w Tobie po ostatnim wpisie. Dziś potwierdzam ten stan!!! Jesteś genialna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect