czwartek, 27 października 2011

racuszki z ricottą


Smaczne  i mięciutkie racuszki z ricottą  z dodatkiem aromatycznej pomarańczy i rodzynek maczanych w rumie. Przepis znalazłam na blogu Wypiecz Wymaluj, cytuję za autorką.

1/4 szklanki rodzynek
2 łyżki rumu
1 1/2 szklanki mąki
1/8 łyżeczki sody
szczypta soli
250 g ricotty
3 jajka
1/3 szklanki cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
oleju do smażenia
cukier puder

Rodzynki namoczyć w rumie, odstawić do następnego dnia, następnie odcedzić i osuszyć. Przesiać mąkę, sodę i sól do miski. Do osobnej włożyć serek ricotta, dodać jajka, cukier i skórkę pomarańczową oraz rodzynki, wsypać mąkę z dodatkami. Wymieszać dokładnie, by powstała jednolita masa, odstawić na godzinę. Rozgrzać mocno tłuszcz na głębokiej patelni i wkładać łyżką porcje na gorący tłuszcz, smażyć partiami przez około 5 minut, aż się zarumienią. Osuszyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.



10 komentarzy:

  1. kiedyś robiłam podobne, pyszne serowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam rakie z ricottą, ale bez rodzynek. Świetnie wyglądają i smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne :) lubię z ricottą , są takie delikatne. Z rodzynkami muszę spróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne na śniadanko, wspaniale wyglądają, tak chrupiąco.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne te racuszki:))) bardzo mi się podoba ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaś, to wiesz w takim razie jakie są smaczne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Slyvvia, spróbuj z rodzynkami, świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana, o tak ricotta sprawia, że są takie delikatne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Duś, i na śniadanko i na obiad. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, w takim razie cieszę się bardzo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect