codzienność

piątek, 12 września 2014

sałatka z zielonych pomidorów


Zielone pomidory w octowej zalewie z dodatkiem cebuli i papryki, doprawione zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym, to przepyszny dodatek do obiadu czy kanapek. Sałatka z zielonych pomidorów przygotowana według przepisu z rodzinnego zeszytu, to smak lata zamknięty w słoiku. 


1000 g zielonych pomidorów 
2 cebule 
1 papryka
500 ml wody 
125 ml octu 10% 
3 łyżki soli 
7 łyżek cukru 
2 liście laurowe 
3 ziela angielskie 
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 


Zielone pomidory pokroić w plasterki, a cebulę i paprykę w półplasterki. Wszystko razem wymieszać. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę i odstawić na 2 godziny. Do umytych i wysuszonych słoików nakładać sałatkę, zalać zalewą do pełna i pasteryzować 25 minut. 

17 komentarzy:

  1. znakomita! czemu ja takiej nigdy nie robiłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko, polecam, czas to zrobić :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Dla mnie to też nowość, zielonych pomidorów jeszcze do słoików nie wkładałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, polecam, warto przygotować, są naprawdę smakowite :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Moja mama robi podobną sałatkę jak tylko uda nam się dostać zielone pomidory :-) I też jak ją robimy to zaglądamy do magicznego zeszytu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie widziałabym taką w swojej spiżarni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, też mam w planach!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale apetyczne te pomidorki
    Ja jak jakoś zdobędę to zrobię , bo lubię i sałatki i dżemy z zielonych pomidorów ,a takie z papryką jeszcze nie robiłam tylko o takie zielone pomidory u mnie ciężko , bardzo ciężko

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Słoiczki pełne pyszności, fajny pomysł. Zapisuje sobie przepis :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kamila posłuchaj pokusiłem się i zrobiłem sałatkę z 3 kilogramów zielonych pomidorów (własnych) w/g powyższego przepisu, wyszło 9 słoiczków 0,5l i wszystkie wyrzuciłem do śmietnika, jeżeli ktoś publikuje przepis i cyt.: przygotowana według przepisu z rodzinnego zeszytu, to smak lata zamknięty w słoiku. To należy ten przepis spróbować samemu zrobić lub uważać aby nie zrobić jakiegoś babola w opisie: wyjaśniam zalewa z 3 łyżkami soli na 0,5l wody to wysypanie sobie soli na język prosto z torebki, przepis może i jest dobry ale należy go zmodyfikować bo zalewa to nic innego jak sama sól.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariusz, bardzo mi przykro, że Tobie nie smakowało. Wiedz, jednak, że na blogu nie zamieszczam przepisów niesprawdzonych i nikt kto próbował mojej sałatki nigdy nie narzekał, że jest za słona! :(

      Usuń
    2. Sprawdzałam też podobny przepis w książce "Ulubione warzywa Pana Wilkinson" i tam też w przepisie jest 3 łyżki soli na 1 kg pomidorów ;)

      Usuń
    3. W przepisie na pomidory "Ulubione warzywa Pana Wilkinson" jest 3 łyżki soli morskiej na 1kg pomidorów ale zalewa zawiera 1 litr białego octu winnego,150 ml oliwy z oliwek czyli 1150 ml płynu, a nie 0,5l wody i trzy łyżki soli jak w Twoim przepisie. Przeglądnąłem kilkanaście przepisów na zielone pomidory w zalewie i żaden przepis nie posiadał więcej jak 2 łyżki soli na 4 szklanki wody (czyli na litr wody). Jeżeli Kamila znajdziesz mi w internecie przepis na zielone pomidory gdzie zalewa będzie zawierała 0,5 litra wody i 3 łyżki soli przyznam Ci rację i stwierdzę, że ja moja żona i dwie córki mamy zaburzenia smaku.

      Usuń
    4. Mariusz, jeżeli już chcesz być taki dokładny to w moim przepisie jest 625 ml płynu i jeszcze dodatkowe 7 łyżek cukru, co zmienia zdecydowanie smak zalewy. A racji mi nie musisz przyznawać, licytacji nie lubię, nie smakuje i już, masz do tego prawo. Prowadząc bloga od tylu lat wiem, że krytyka jest z tym związana :)
      A tutaj proszę podaję dwie strony, tylko w jednym składniki są należy podzielić na pół :)
      http://forum.bociany.tv/viewtopic.php?pid=8412
      http://www.smaczny.pl/przepis,salatka_z_zielonych_pomidorow
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    5. Kamila zgadza się poszukałaś i znalazłaś ciekawy jestem czy przeczytałaś komentarze pod drugim linkiem cyt:
      "czy nie zadużo soli i cukru jak na poł litra wody?? Trzy ŁYŻKI?"
      "mniej soli będzie lepsza"
      "Stanowczo za dużo soli. Wystarczy 1 łyżka.Poza tym jest pyszna."
      "Kwaśna jak .......... Kto to zje ?"
      Ja osobiście nie uważam aby Twój przepis był zły, jest bardzo dobry jak określiła moja żona aczkolwiek ta ilość soli zepsuła całą zalewę wystarczyła by jedna łyżka i to płaska.
      Pozdrawiam.


      Usuń
    6. Mariusz, teraz jeszcze za kwaśna? Ja uważam, że przepis jest ok, a kwaśne, słodkie i słone, to zdecydowanie kwestia gustu :) A w komentarzach jest też napisane: "smakowalo wszystkim, nawet tu we wloszech tesciowa i sasiedzi sie zachwycali, "ta sałatka to mistrzuniu po prostu czat"… Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect