Delicja pomarańczowa, to ciasto powstałe na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą. Spód ciasta, to klasyczny biały biszkopt, kolejna warstwa, to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy, a całość wykończona jest musem czekoladowym. Ciasto upieczone na podstawie przepisu z kolekcji Moje Wypieki jest przepyszne i doskonale nadaje się na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco, bo połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe.
2 jajka
70 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
70 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
2 galaretki pomarańczowe
750 ml wody
4 pomarańcze
750 ml wody
4 pomarańcze
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, tak aby nie było błonek. Biszkopt przenieść na paterę i zapiąć w wysokiej obręczy do tortów. Na biszkopcie poukładać kawałki pomarańczy, zalać tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
200 g gorzkiej czekolady
50 ml soku z pomarańczy
30 g masła
3 jajka
50 g cukru
100 ml śmietany do ubijania
szczypta soli
50 ml soku z pomarańczy
30 g masła
3 jajka
50 g cukru
100 ml śmietany do ubijania
szczypta soli
2 łyżeczki kakao
Do garnuszka włożyć połamaną czekoladę, dodać masło, sok i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zostawić do przestudzenia. W mice ubić białka z solą na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ubić. Do masy czekoladowej dodawać kolejno żółtka i wymieszać do połączenia. Do masy czekoladowej dodać połowę piany z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać. W drugiej misce ubić śmietanę na sztywno. Ubitą śmietanę dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i również delikatnie wymieszać. Mus czekoladowy wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Całość schłodzić przez noc w lodówce. Kakao posypać na wierzchu ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.