codzienność

poniedziałek, 14 kwietnia 2025

cozonac

Cozonac według źródła, to słodkie ciasto drożdżowe, wypiekane jako tradycyjne świąteczne pieczywo w Europie Południowo - Wschodniej, w krajach takich jak Rumunia, Mołdawia, Bułgaria, Serbia, Macedonia Północna i Grecja. Ciasto jest bogate w składniki, takie jak, jajka, mleko i masło. Wypiek ten, jest przygotowywany na Wielkanoc w Rumunii, Serbii, Bułgarii, a w Rumunii i Mołdawii, wypiekany w wersji uproszczonej, ze składników wegańskich na Wielki Piątek. Wielkiej Brytanii pierwszy przepis na cozonac pojawia się w książce kucharskiej z 1718 r., z zaleceniem wypiekania go w długich i wąskich formach. Panettone, którego przepis był udostępniany i adaptowany w Europie Wschodniej po okupacji rzymskiej, jest często wymieniany jako punkt wyjścia dla cozonac. W Rumuni do nadzienia dodaje się kakao, rum, orzechy włoskie i rachatłukum, tworząc w ten sposób oryginalną wersję wypieku, którego nie można pominąć na żadnym stole wielkanocnym lub bożonarodzeniowym przez setki lat i jest powszechnie uznawany za tradycyjny deser. Nazwa tego tradycyjnego chleba wielkanocnego pochodzi od bułgarskiego słowa oznaczającego włosy. Przepis na ten przepyszny świąteczny chleb z Bałkanów, pochodzi z Bake Cook Repeat, i jest to propozycja Amber na kwietniowy wypiek w ramach wspólnej piekarni. To przepis na dwa chleby.


4 szklanki orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
5 białka
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
2 łyżeczki ekstraktu rumowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić a następnie drobno zmielić. W mice ubić białka na sztywno. Do białek dodać orzechy, kakao, cukier, mleko, ekstrakt rumowy i ekstrakt waniliowy i wszystko razem dokładnie wymieszać. Nadzienie należy przygotować krótko przed rozsmarowaniem na cieście.
 

5 1/2 szklanki mąki chlebowej
1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
6 łyżek masła
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1/2 cytryny
2 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli

W misie miksera wyrobić razem na gładko podane składniki, tak długo, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Miskę przykryć i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat posypany mąką, podzielić je na cztery części. Porcję ciasta rozwałkować na posypany mąką blacie na prostokąt, na nim rozsmarować 1/4 ilości nadzienia, zostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony. Ciasto zwinąć jak roladę. Z pozostałymi kawałkami postąpić tak samo. Następnie zapleść dwa kawałki rolady ze sobą naprzemiennie i ułożyć w keksówce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Z pozostałymi dwoma kawałkami postąpić tak samo. Foremki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2 żółtka

Cozonac przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy, a cozonac się ładnie zrumieni.

 

5 komentarzy:

  1. Kamilko piękny Cozonac. Mi to ciasto bardzo smakuje i wchodzi na stałe do menu :) Dzięki za wspólne wypiekanie, do kolejnej Piekarni :) Pozdrawiam serdecznie Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna Świąteczna Baba-Cozonac w wiosennym otoczeniu. Życzę dużo smacznych radości w trakcie nadchodzących Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale ci się upiekł. Dziękuję za wspólny czas i do kolejnego bochenka. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny Cozonac! Wspaniale się prezentuje. Dziękuję za kwietniowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie Ci wyszedł :-) Wow!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect