Włoskie ciasto z mascarpone i gruszkami, to proste w przygotowaniu ciasto, które jest idealne do podania do popołudniowej kawy, można je także zapakować do śniadaniowego pudełka, albo z lodami podać jako deser. Do upieczenia ciasto należy użyć produktów w temperaturze pokojowej, dzięki będzie jedwabiste i puszyste. To pyszne ciasto o aromacie gruszek zostało upieczone na podstawie przepisu od An Italian in my kitchen.
3 jajka
170 g cukru
10 g cukru z wanilią
250 g mascarpone
30 ml oleju
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 gruszki
170 g cukru
10 g cukru z wanilią
250 g mascarpone
30 ml oleju
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 gruszki
cukier puder
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, połowę pokroić w kostkę, a połowę w plasterki. W misce ubić jajka z cukrami na jasną i puszystą masę, dodać mascarpone, olej i ubić. Następnie wmieszać do masy mąki oraz proszek do pieczenia. Dodać gruszki pokrojone w kostkę i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy w której dno i boki zostały wyłożone papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć plasterki gruszek. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C i piec przez około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Wspaniałe! Chętnie je upiekę. Mam dobre gruszki.
OdpowiedzUsuń