Duński chleb na zakwasie upieczony w ramach listopadowej piekarni Amber jest doskonały. Żytni, ciemny chleb pieczony na zakwasie, to najpopularniejszy rodzaj pieczywa w Danii. Ten chleb jest bardzo prosty do wykonania, potrzebny jest jedynie czas na jego wyrastanie. Jedyne o co trzeba zadbać to, by dokarmić zakwas żytni na dobę przed przygotowaniem chleba. Ten przepyszny, bardzo napakowany ziarnami i nasionami chleb pochodzi z bloga Vaklse Mollen.
75 g żyta
75 g słonecznika
75 g siemienia lnianego
30 g nasion Chia
250 g wody
Nasiona i ziarna wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc.
220 g wody
200 g zakwasu żytniego
50 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej chlebowej
30 g miodu
17 g soli
Do miski wlać wodę, dodać zakwas, namoczone ziarna i nasiona, mąki, miód, sól i wymieszać. Ciasto zagniatać przez 8 minut przy niskiej prędkości miksera. Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wygładzić je wilgotną łyżką. Foremkę przykryć i pozostawić chleb do wyrośnięcia na 6 godzin w temperaturze pokojowej. Wstawić chleb do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez 100 minut. Wyłożyć chleb na kratkę do pieczenia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jaki piękny! Pysznie wyrośnięty. Dziękuję za listopad w naszej Piekarni.
OdpowiedzUsuńPerfekcyjny miękisz i pewnie pyszne wyszły z niego kromeczki. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuń