codzienność

poniedziałek, 18 listopada 2024

duński chleb na zakwasie


Duński chleb na zakwasie upieczony w ramach listopadowej piekarni Amber jest doskonały. Żytni, ciemny chleb pieczony na zakwasie, to najpopularniejszy rodzaj pieczywa w Danii. Ten chleb jest bardzo prosty do wykonania, potrzebny jest jedynie czas na jego wyrastanie. Jedyne o co trzeba zadbać to, by dokarmić zakwas żytni na dobę przed przygotowaniem chleba. Ten przepyszny, bardzo napakowany ziarnami i nasionami chleb pochodzi z bloga Vaklse Mollen.


75 g żyta
75 g słonecznika
75 g siemienia lnianego
30 g nasion Chia
250 g wody 

Nasiona i ziarna wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc. 

220 g wody
200 g zakwasu żytniego 
50 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej chlebowej
30 g miodu
17 g soli

Do miski wlać wodę, dodać zakwas, namoczone ziarna i nasiona, mąki, miód, sól i wymieszać. Ciasto zagniatać przez 8 minut przy niskiej prędkości miksera. Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wygładzić je wilgotną łyżką. Foremkę przykryć i pozostawić chleb do wyrośnięcia na 6 godzin w temperaturze pokojowej. Wstawić chleb do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez 100 minut. Wyłożyć chleb na kratkę do pieczenia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 


Duński chleb na zakwasie na blogach:

2 komentarze:

  1. Jaki piękny! Pysznie wyrośnięty. Dziękuję za listopad w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Perfekcyjny miękisz i pewnie pyszne wyszły z niego kromeczki. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect