Eklerki z ciasta parzonego wypełnione po brzegi kremem powstałym z połączenia gruszki z mascarpone osypane cukrem pudrem, są przepyszne. Eklerki z kremem gruszkowym rozpływają się w ustach i ciężko na jednym poprzestać, te delicje szybko znikają. Można skorzystać z gotowych korpusów lub upiec je według przepisu podanego poniżej.
250 ml wody
125 g masła
160 g mąki pszennej
4 jajka
sól
125 g masła
160 g mąki pszennej
4 jajka
sól
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka, ostudzić. Następnie ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Gotowe przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać krótkie paski ciasta w sporych odstępach. Piec w temperaturze 200º C przez około 20 minut, następnie ostudzić.
1000 g gruszek
50 ml wody
110 g cukru
50 ml wody
110 g cukru
10 g cukru z wanilią
20 g żelatyny
750 g mascarpone
cukier puder
20 g żelatyny
750 g mascarpone
cukier puder
Do garnka włożyć obrane i pokrojone na kawałki gruszki, wlać wodę i dodać cukry. Całość gotować kilka minut, aż gruszki zmiękną. Garnek zestawić z ognia, zmiksować na gładko, dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Gruszkowe puree odstawić do lekkiego stężenia i ostudzenia. W misce ubić mascarpone z gruszkową masą. Eklerki przekroić wzdłuż na pół, na dolną część nałożyć krem, przykryć górną częścią i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.