We wrześniowej piekarnik Amber pyszny i bardzo prosty do upieczenia chleb. Chleb z jabłkiem i orzechami z przepisu Martina Johansona. Chleb ma wspaniały, ciemny i bardzo bogaty miękisz, w smaku jest lekko słodkawy przez dodatek startych jabłek oraz ciemnego cukru, jego skórka jest chrupiącą. Chleb jest idealny do słodkich i wytrawnych dodatków.
95 g zakwasu żytniego
150 g wody
200 g jabłka
35 g ciemnego cukru muscovado
200 g mąki żytniej gruboziarnistej
200 g mąki pszennej
10 g soli
75 g orzechów laskowych
W misce wymieszać zakwas z mąkami, startym jabłkiem, wodą, cukrem i solą. Na samym końcu wmieszać orzechy uprażone na suchej patelni. Miskę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia do 6 godzin. Po tym czasie ciasto włożyć do formy wysmarowanej masłem, pozostawić do wyrastania na około 2 godziny. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250º C, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 210º C i piec około 60 minut. Na ostatnie 10 minut można wyjąć chleb z formy i upiec bezpośrednio na ruszcie piekarnika, dzięki czemu uzyska jeszcze lepszą skórkę. Chleb studzić na kratce.
Chleb z jabłkiem i orzechami na blogach:
Jaki piękny. Bardzo żałuję, że nie mogę jeść orzechów, bo wyglądają wyjątkowo uroczo w tym chlebie. Dziękuję za wrześniowe spotkanie w Piekarni.
OdpowiedzUsuńWspaniale wyszedł! Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńPerfekcyjny miękisz i następnym razem także dodam orzechy laskowe. Dziękuję za wrześniowe pieczenie.
OdpowiedzUsuńPiękny! Kolejny też zrobię z laskowymi. :*
OdpowiedzUsuńPrzepyszny chlebek 😍 Dziś piekę drugi raz.
OdpowiedzUsuń