codzienność

poniedziałek, 22 maja 2023

chleb z rozmarynem i cytryną

W majowej piekarni Amber pyszne letnie, lekkie pieczywo o aromacie cytryny i rozmarynu z przepisu Zoory. Aby upiec chleb z rozmarynem i cytryną, jego przygotowanie należy rozłożyć w czasie. Wieczorem należy przygotować zaczyn z drożdżowy oraz zaparkę z semoliny z pszenicy durum. Oba zaczyny sprawiają, że chleb jest wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. Chleb jest przepyszny, bardzo lekki, o wspaniałym aromacie rozmarynu i cytryny.

70 g mąki pszennej
40 g wody
0,5 g drożdży

W misce dobrze zagnieść wszystkie składniki ciasta wstępnego. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 3 godziny, a następnie wstawić miskę z ciastem na noc do lodówki.

20 g semoliny
100 g wody

Aby przygotować zaparkę, umieść semolinę i wodę w małym garnku i zagotować, ciągle mieszając. Mieszać, aż powstanie ciasto, takie jak ciasto parzone. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przechować w lodówce do następnego dnia.


całe ciasto wstępne
cała zaparka
480 g mąki pszennej 
270 g wody

Następnego dnia do miski robota włożyć oba zaczyny z lodówki, mąkę pszenną, wodę i zagniatać ciasto  na najniższych obrotach przez 4 minuty. Przykryć i odstawić na 15 minut.

4 g drożdży
12 g soli
1 gałązka rozmarynu
skóra z 1/2 cytryny

Do misy z ciastem dodać drożdże, sól, posiekany rozmaryn oraz skórkę startą z cytryny i zacząć zagniatać ciasto na poziomie 1 przez 8 minut. Pozostawić ciasto w temperaturze pokojowej na 90 minut, rozciągając i składając dwukrotnie po każdych 30 minutach. Po tym czasie uformować z ciasta podłużny bochenek, umieść go w koszyku do wyrastania i pozostawić do wyrośnięcia do 75 minut, aż podwoi swoją objętość. Rozgrzać piekarnik z blachą do pieczenia na dolnej półce do 250° C, ostrożnie przełożyć bochenek, spryskać wodą ścianki piekarnika. Po 10 minutach otworzyć na chwilę drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać i zmniejszyć temperaturę do 220° C. Po kolejnych 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200° C i ponownie zmniejszyć po 10 minutach do 180° C. Całkowity czas pieczenia chleba to 50 minut. Chleb studzić na kratce.

 
Chleb z rozmarynem i cytryną na blogach:




5 komentarzy:

  1. Cudnie wyrośnięty chleb! Pyszna majowa Piekarnia o zapachu cytryny i rozmarynu. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila pięknie Ci wyszedł. Dziurki równiutkie jak w sitku. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny i aromatyczny bochen :-) Miło było znowu razem wypiekać :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój bochenek jest wspaniale wypieczony o smakowicie wyglądającym miękiszu - Gratuluję i do kolejnego wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Love the crumb! Well done!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect