codzienność

piątek, 4 listopada 2022

monastyrska izba


Monastyrska izba, to klasyczne ciasto kuchni ukraińskiej, które z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom wiśni. Ciasto składa się z kruchych ruloników wypełnionych wiśniami i ułożonych w kształcie piramidy, połączonej kremem z gęstej śmietany i udekorowanej czekoladą. Aby upiec ciasto, dzień przed pieczeniem należy odcedzić śmietanę, aby stała się gęsta jak serek. Monastyrska izba, upieczona na podstawie przepisu z forum CinCin, świetnie smakuje i wyjątkowo wygląda, może więc pełnić rolę tortu na świątecznym stole lub uroczystościach rodzinnych.

1200 g śmietany 18%
 
Wieczorem przed planowanym pieczeniem ciasta przelać śmietanę na sitko wyścielone grubą warstwą gazy i wstawić w miseczce na noc do lodówki, aby śmietana odciekła.

500 g mąki pszennej
200 g masła
200 g śmietany 18%
1 jajko
50 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 
650 g kandyzowanych wiśni
90 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią 
50 g czekolady
 
Schłodzone ciasto podzielić na 15 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 9 centymetrów. Wzdłuż dłuższego brzegu prostokąta układać wiśnie, jedna przy drugiej. Zwinąć w rulonik, dobrze zaciskając końce. Ruloniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec ruloniki około 25 minut, aż się ładnie zrumienią, odstawić do ostudzenia. W misce wymieszać śmietanę z cukrami na gładko. Na paterze ułożyć obok siebie 5 ruloników, posmarować śmietaną. Na wierzchu ułożyć 4 ruloniki, ponownie posmarować śmietaną, następnie ułożyć 3 ruloniki, znowu posmarować śmietaną, 2 ruloniki i krem ze śmietany. Na koniec ostatni rulonik, posmarować śmietaną górę i boki ciasta. Ciasto udekorować wiórkami czekoladowymi. Ciasto schłodzić przed podaniem.

2 komentarze:

  1. Ależ narobiłaś mi ochotę na to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wypiek. Dotąd nie znałam. Poproszę...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect