codzienność

poniedziałek, 26 września 2022

pszenny chleb na zakwasie z nasionami Chia


Pszenny chleb na zakwasie z nasionami Chia gości we wrześniowej piekarni Amber. Chleb jest bardzo prosty do upieczenia, wymaga tylko czasu. Chleb z przepisu Oli pieczony w garnku żeliwnym po wyjęciu z piekarnika ma chrupiącą skórką i apetyczny, miękki miękisz, a nasiona Chia są wspaniałym jego uzupełnieniem.
 
500 g mąki pszennej 
370 g wody
10 g soli 
garść nasion Chia

W misce wymieszać wodę z zakwasem i mąką, tak aby wszystko dobrze się połączyło i nie było widać suchej mąki, przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać sól i nasiona Chia, dokładnie połączyć z masą. Odstawić ciasto na 45 minut pod przykryciem. W czasie wyrastania składać ciasto 3 razy co 45 minut, do momentu widocznego zwiększenia objętości i wytworzenia się mocnej siatki glutenowej. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować podłużny bochenek, przełożyć go do koszyczka rozrostowego. Odstawić do wyrastania, można włożyć do lodówki do 18 godzin. Piec bezpośrednio po wyjęciu z lodówki w garnku żeliwnym. Pierwsze 20 minut z pokrywką w 245° C, kolejne 20 minut bez pokrywki w 220° C.


Pszenny chleb na zakwasie z nasionami Chia na blogach:
 
 

6 komentarzy:

  1. Dziękuję za wrześniowe towarzystwo w Piekarni. Chlebek pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za piękny jesienny czas w piekarni, pyszny bochen w tym miesiącu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek idealny na pożegnanie lata. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  4. To bardzo pyszny chleb i wspaniale spędzony czas! Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczny chleb, choć mój bez chia. Dzięki za wspólny czas przy wypieku:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło było znów piec razem. :) Pozdrowienia. :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect