Ciasteczkowy spód, delikatna maślana masa z twarogu sernikowego i mascarpone o waniliowym aromacie z cytryną oraz jagody, tworzy pyszne ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z jagodami, jest delikatny i bardzo smaczny, można go też przygotować w tortownicy i podać jako mini torcik.
250 g herbatników
125 g masła
125 g masła
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
200 g masła
600 g twarogu sernikowego
500 g mascarpone
160 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
4 łyżeczki żelatyny
60 ml wody
200 g jagód
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W
misce ubić miękkie masło z cukrami i ekstraktem na gładką masę. Dodać
twaróg, mascarpone, skórkę startą z cytryny i wszystko ubić na gładko.
Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Dodać
jagody i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w formie,
foremkę wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała.
200 g jagód
2 galaretki jagodowe
750 ml wody
2 galaretki jagodowe
750 ml wody
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości
wody, wystudzić. Na masie rozprowadzić 1/3 ilości wystudzonej galaretki,
schłodzić. Na galaretce ułożyć owoce, zalać pozostałą galaretką i
całość schłodzić w lodówce.
Rozkoszny sernik. Ale bym zjadła! Jestem sernikożerczynią...
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek! Kremowy ser i jagody to połączenie idealne!
OdpowiedzUsuń