codzienność

piątek, 22 lipca 2022

sernik na zimno z jagodami

Ciasteczkowy spód, delikatna maślana masa z twarogu sernikowego i mascarpone o waniliowym aromacie z cytryną oraz jagody, tworzy pyszne ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z jagodami, jest delikatny i bardzo smaczny, można go też przygotować w tortownicy i podać jako mini torcik.

250 g herbatników
125 g masła

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

200 g masła
600 g twarogu sernikowego
500 g mascarpone
160 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
4 łyżeczki żelatyny
60 ml wody
200 g jagód


W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić miękkie masło z cukrami i ekstraktem na gładką masę. Dodać twaróg, mascarpone, skórkę startą z cytryny i wszystko ubić na gładko. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w formie, foremkę wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała.

200 g jagód
2 galaretki jagodowe 
750 ml wody

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na masie rozprowadzić 1/3 ilości wystudzonej galaretki, schłodzić. Na galaretce ułożyć owoce, zalać pozostałą galaretką i całość schłodzić w lodówce.

2 komentarze:

  1. Rozkoszny sernik. Ale bym zjadła! Jestem sernikożerczynią...

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny serniczek! Kremowy ser i jagody to połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect