Charlotte, to szybki w przygotowaniu deser, który sprawdzi się idealnie na wszelkie okazje. Ciasto to nie wymaga pieczenia, wystarczy tylko ułożyć w formie biszkopty, przygotować nadzienie, a potem już tylko czekać, aż całość stężeje i można delektować się jej smakiem. Charlotte sernikowa z truskawkami, to pyszna sernikowa masa z truskawkami, otulonym biszkoptowymi paluszkami, idealna na niedzielny podwieczorek.
250 g podłużnych biszkoptów
200 g masła
500 g twarogu sernikowego
250 g mascarpone
160 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
300 g truskawek
cukier puder
Wysoką tortownicę o średnicy 16 centymetrów wyłożyć folią spożywczą, boki i dno foremki wyłożyć biszkoptami. W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić miękkie masło z cukrami i ekstraktem na gładką masę. Dodać twaróg, mascarpone, skórkę startą z cytryny i wszystko ubić na gładko. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Dodać pokrojone na kawałki truskawki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w formie, na wierzchu ułożyć biszkopty. Foremkę wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała. Formę odwrócić do góry dnem i ostrożnie wysunąć na talerz. Deser podawać posypany cukrem pudrem.
Pysznie się prezentuje. Dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuń