codzienność

poniedziałek, 9 sierpnia 2021

ka’ak - libański chleb uliczny


W sierpniowej piekarni Amber chleb prosto z Libanu. Ka'ak, to tradycyjny płaski chleb w kształcie torebki, który można kupić na ulicach miasta u ulicznych sprzedawców, poruszających się po Bejrucie na rowerach, na których wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ka’ak jest również nazywany chlebem w torebce ze względu na swój kształt. Ka’ak występuje także na całym Bliskim Wschodzie w innym kształcie – bajgla lub owalnego obwarzanka i zwany jest - ka'ak z sezamem. Ciasto na ka’ak powinno wyrosnąć przynajmniej dwa razy i można go piec w dwóch wersjach, słonej i słodkiej, gdzie w wersji słodkiej można pieczywo wzbogacić dodatkowo o polewę wykonaną z mleka i cukru pudru. Ka’ak powinien być obficie posypany sezamem, ale przedtem należy go posmarować glazurą. Glazura najczęściej składa się z wody, mąki, oliwy i soli, którą doprowadza się do wrzenia i pozostawia do ostygnięcia. Glazurowanie ka’ak przed pieczeniem sprawia, że ​​chleb jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Ka’ak - libański chleb uliczny według przepisu z bloga Mycooking Journey jest mięciutki w środku i ma chrupiącą skórkę, można go jeść samego, albo z za’atarem lub jako dodatek do innych potraw.

1 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki mleka
1 łyżka oliwy

Do misy miksera wlać ciepłe mleka, dodać cukier i drożdże, dobrze wymieszać. Przykryć miskę i pozwolić mieszance wyrosnąć przez 10 minut. Do miski miksera wsypać mąkę, sól, oliwę, całość wymieszać hakiem do ciasta, aż mieszanka się połączy. Całość wyrabiać przez około 7 minut, a następnie ułożyć ciasto w misce wysmarowanej oliwą i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po pierwszym wyrośnięciu wyciągnąć ciasto i delikatnie wyrabiać przez minutę. Z ciasta uformować kulkę i włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski do drugiego wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na posypany mąką blat, podzielić na 4 równe części. Każdą z części ciasta spłaszczyć na grubość 1,5 centymetra i uformować w kształt łezki. Za pomocą foremki do ciastek wciąć pierścień z wąskiej części rozwałkowanego ciasta, lekko pociągnąć ciasto, aby wydłużyć kształt. Chlebki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachy przykryć i odstawić do wyrastania na 30 minut, aż chlebki wyrosną.

1 jajko
ziarna sezamu

Wyrośnięte chlebki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Blachy z ciastem włożyć do naparowanego piekarnika nagrzanego do 220° C i piec przez około 12 minut, aż chlebki się ładnie zrumienią.

Ka’ak - libański chleb uliczny na blogach:

Akacjowy blog
Kuchnia Alicji
Kuchennymi drzwiami
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie 

7 komentarzy:

  1. Pięknie Ci się upiekły torebkowe chlebki :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torebki chlebowe bardzo urodziwe. Jak z ulic Bejrutu.
    Dziękuję za wspólna podróż do piekarni Bliskiego Wschodu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne chlebki, rumiane, aż chce się po nie sięgnąć. Dzięki za wspólne wypiekanie :) Pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  4. Torebki chlebowe pierwszy sort, pięknie się tobie Kamilka one upiekły
    Dzięki za wspólny czas w wirtualnej piekarni

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne chlebowe torebki i widać, że glazura zadziałała.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny... Ja tym razem byłam na urlopie bez dostępu piekarnika. Ale upiekę na pewno, bo cudny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne!
    Póki co zazdroszczę, ale w weekend będą moje. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect