codzienność

poniedziałek, 5 kwietnia 2021

torcik kokosowo - malinowy

Torcik kokosowo - malinowy, to kuszące połączenie wilgotnego kakaowego biszkoptu z kokosowym kremem i malinami. Torcik jest pyszny, lekki, idealnie nadaje się na małe uroczystości.

4 jajka
75 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
15 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na trzy części.
 
120 g wiórków kokosowych 
150 g cukru
220 g mleka w proszku
200 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
100 g białej czekolady
2 żółtka
80 g masła 
50 ml likieru kokosowego

W blenderze zmiksować wiórki kokosowe z mlekiem, śmietaną i likierem na gładką masę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę, cukier i mieszać, do rozpuszczenia się składników, wtedy dodać żółtko i całość gotować przez minutę na małym ogniu cały czas mieszając. Do lekko przestudzonej masy dodać mleko w proszku i zmiksować. Następnie do masy dodać zmiksowane wiórki kokosowych ze śmietaną i mlekiem i całość zmiksować na gładką masę. Masę ostudzić.
 
160 ml wody
25 ml likieru kokosowego
150 g dżemu malinowego
W szklance wymieszać wodę z likierem. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować połowę ilości dżemu, na nim rozsmarować 1/3 ilości kremu, położyć drugą część biszkoptu, skropić go nasączeniem, rozsmarować pozostały dżem oraz 1/3 ilości kremu. Położyć ostatni blat, skropić go i rozsmarować pozostały krem na wierzchu i bokach toru, udekorować. Torcik schłodzić przed podaniem.

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy ten przepis, bardzo zaciekawiła mnie ta masa, taka trochę mazurkowa się mi wydaje :D Całość taka leciutka

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik doskonale wpisuje się w ideę podwieczorku. Jadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  3. well, the cake looks pretty and tasty, i wanna eat.
    blonde lace front

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect