codzienność

czwartek, 23 lipca 2020

kostka porzeczkowa wariacja


Kostka porzeczkowa wariacja, to połączenie biszkoptu przełożonego dżemem z czarnych porzeczek, ze słodko - kwaśnym kremem z czerwonych porzeczek a całość przykryta została przeźroczystą galaretką z białymi porzeczkami. Ciasto jest bardzo orzeźwiające i smaczne, potrzebuje czasu na przygotowanie, ale idealnie nadaje się na uroczystości rodzinne, zasmakuje każdemu.

4 jajka
75 g cukru
55 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

120 g dżemu z czarnej porzeczki

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części. Pierwszy blat ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, a nim rozsmarować dżem, przykryć drugim blatem.

450 g czerwonej porzeczki
3 jajka
3 żółtka
150 g cukru
120 g masła


W misce zmiksować porzeczkę na gładką masę, przecedzić przez gęste sito, by otrzymać porzeczkowe puree. Do miski wbić jajka i żółtka, dodać puree porzeczkowe, cukier i masło, umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają wszystko na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Krem przełożyć do miski, przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.

500 g mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić mascarpone z kremem z czerwonych porzeczek na puszystą masę. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Na ciasto równomiernie wyłożyć krem. Ciasto odstawić do schłodzenia.

500 g białych porzeczek
3 galaretki winogronowe
750 ml wody

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na kremie rozprowadzić 1/3 ilości wystudzonej galaretki, schłodzić. Na galaretce ułożyć białe porzeczki, zalać pozostałą galaretką i całość schłodzić w lodówce.

2 komentarze:

  1. oooo trzy porzeczki w jednym cieście

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ta wariacja!
    Siegam po jedną kosteczkę...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect