W Czechach ciasteczka bożonarodzeniowe, to najbardziej powszechna tradycja, według której na świątecznym stole powinno się znaleźć siedem rodzajów ciasteczek. Czeskie ciasteczka przygotowywane są już od końca listopada i przechowywane w pudełeczkach, odpowiednio zabezpieczone przed domowymi łasuchami. Receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a do najpopularniejszych należą waniliowe rogaliki, niedźwiedzie łapki, kruche ciasteczka z marmoladą, rogaliki orzechowe, orzeszki nadziewane kremem, koszyczki czy też ule i pierniczki. Przepis na rodzynkowe gwiazdki pochodzi od Basi. Ciasteczka są przepyszne, lekko cytrynowe i delikatne.
100 g rodzynek
200 g orzechów
150 g cukru pudru
2 jajka
skórka z 1 cytryny
3 goździki
100 g mąki pszennej
Do malaksera wsypać rodzynki, orzechy oraz goździki i wszystko zmielić na gładko. Masę wsypać do miski, dodać jajka, mąkę oraz skórkę startą w cytryny i ugnieść ciasto. Ciasto wakować na posypanym mąką blacie na grubość kilku minimetrów i wykrawać gwiazdki. Gwizdki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 175º C, aż się ładnie zrumienią.
sok z 1/2 cytryny
100 g cukru pudru
Gwiazdki ozdabiać lukrem przygotowanym z soku z cytryny oraz cukru pudru.
O kurcze jakie śliczne gwiazdki i to upieczone przez Kamilkę z przepisu Basi , już je uwielbiam
OdpowiedzUsuńPIękne! I jaka choinka z nich wychodzi. Zjadłabym całą...
OdpowiedzUsuń