codzienność

niedziela, 15 grudnia 2019

ciasteczka Spitzbuben


Kruche, maślane ciasteczka przekładane dżemem porzeczkowym, są wypiekane w Niemczech przed świętami Bożego Narodzenia. Te chrupiące składane ciasteczka, to prawdziwy klasyk i powinien być w każdej puszce bożonarodzeniowych słodkości. Ciasteczka Spitzbuben mogą różnić się wyglądem, albo być nazywane jako ciasteczka Linzer, wspólny jednak dla wszystkich jest skład kruchego ciasta z mielonymi migdałami, owocowym nadzieniem oraz cukrem pudrem, który je zdobi. Ciasteczka Spitzbuben, są bardzo smaczne i rozpływają się w ustach.


350 g mąki pszennej
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 cytryny
100 g mielonych migdałów
250 g masła
1 jajko
szczypta soli
cukier puder 
 
Z mąki, mielonych migdałów, soli, cukrów, masła, jajka, skórki startej z cytryny zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać dowolne kształty ciastek w trzech  różnych rozmiarach. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 165º C i piec przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce. Ciasteczka składać kaskadowo, od najmniejszego, aby nadzienie nie wystawało poza brzegi. Najmniejsze ciasteczko posmarować dżemem, przyłożyć średnie, posmarować dżemem, a na samym końcu dodać największe, przycisnąć. Ciasteczka podawać posypane cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. O mateczka kochana-potrzebuje nowych foremek i to w trzech rozmiarach każda, Kamila kusicielko, ciastka cud miód malina

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne!
    Gdyby tak ktoś mi je upiekł...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect