poniedziałek, 20 lutego 2017

chleb gryczany na zakwasie


Lutowa piekarnia Amber piecze chleb gryczany zwany tatarczuchem. Chleb tatarczuch, to według źródła ciemny słodki chleb wypiekany z maki gryczanej, z użyciem mleka, wody oraz drożdży. Gdy zaczyn drożdżowy wyrośnie, ciasto przekłada się na grube blachy i piecze w piecu chlebowym przez około 2 godziny. Jeden bochen waży około 7 kilogramów. Jest ciemny i ma słodki smak i jest to zasługa mąki oraz proporcji dodawanych składników. Chleb utrzymuje wilgotność przez siedem dni. Jest polecany osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, przyspiesza trawienie. Chleb ten jest sprzedawany na tradycyjnych jarmarkach, odpustach parafialnych i targach. Chleb gryczany można upiec w dwóch wersjach na drożdżach i na zakwasie z przepisu Gucia. Chleb gryczany na zakwasie jest lekko słodki i bardzo zdrowy.


1 łyżka zakwasu
60 g mąki gryczanej
60 ml wody


Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na noc.

240 g mąki gryczanej
250 ml mleka


W misce zaparzyć mąkę wrzącym mlekiem, przykryć i odstawić na noc.

cały zakwas
cała zaparka
125 ml wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki miodu
3 g suchych drożdży
2 łyżka sezamu


W misce w wodzie rozpuścić sól i miód, dodać zakwas i zaparzoną mąkę, posypać drożdżami i wyrabiać ciasto robotem przez około 6 minut, aż składniki się dobrze połączą. Ciasto przełożyć do foremki wysypanej sezamem, foremkę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto wypełni foremkę. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 55 minut.



14 komentarzy:

  1. Ładny kolor ma ten Twój chleb, mój wyszedł dużo jaśniejszy. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor!
    Tak wyglądają tradycyjnie pieczone chleby gryczane.
    Dziękuję za lutowy piekarniczy czas!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ma piękny kolor, mój jest dużo jaśniejszy. Myślisz, że to kwestia marketowej mąki gryczanej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, mąką miała zdecydowanie wpływ na kolor :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Chleba celowo nie piekłam, bo nie lubię mąki i kaszy gryczanej. Ladny ma kolor:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co on taki ciemny? cudnie wygląda, mój nie bardzo. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota, mąka temu winna hihihi
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Fajny kolor, musiał dobrze smakować z sezamową posypką, dziękuję za "wspólne" pieczenie. Ala

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek wygląda wspaniale a miękisz wygląda na zwarty - czyli mozna także z mąki gryuczanej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolor ,miąższ i kształt wspaniały , ja lubię gryczane chleby , zapisuje do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak wszyscy ciekawa jestem skąd ten kolor? wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jswm, taką miałam mąkę i stąd ten kolor :)
      Dziękuję za wspólne lutowe chwile.

      Usuń
  10. Wspaniały! Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A proszę o informację czy zakwas użyty do wypieku to był zwykły zakwas z mąki żytniej razowej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect